Whatsapp

Noordkop & Texel

Jonge Boeren aan het Roer: "Moet zeker weten dat je dit de rest van je leven wil doen"

19 januari 2019, 09.25 uur

In de serie Jonge Boeren aan het Roer komen jonge agrariërs uit de gemeente Hollands Kroon aan het woord die op het punt staan in de voetsporen van hun ouders te treden. Een grote stap die vaak hele grote investeringen vraagt. Vandaag vertelt Rindert Miedema over het melkveebedrijf van hem en zijn ouders.

"We boeren hier alweer een paar jaar samen, mijn vader en ik, en ik ben wel blij zoals we het voor elkaar hebben", vertelt Rindert in de stal bij Slootdorp. Vanaf de middelbare school weet hij zeker dat hij het bedrijf wil overnemen. "Het is niet een makkelijke keuze. Misschien alleen omdat mijn vader al boer is. Maar je moet zeker weten dat je dit de rest van je leven wil doen."

De 31-jarige boer is vanmorgen om 05.30 uur begonnen met melken. Het bedrijf heeft zo'n 120 melkkoeien. Terwijl Rindert in de melkput staat, is zijn vader Henk op hoog tempo bezig met voeren, schoonmaken en het verzorgen van de kalfjes. "Dit is een schitterend vak. Niet alleen het werk maar ook de mensen. Daar beleef ik enorm veel plezier van."

Derde generatie
Henk's vader kwam na de oorlog vanuit Friesland naar de Wieringermeer. Het bedrijf dat hij begon werd overgenomen door Henk en zijn broer. Die hebben uit economische overwegingen besloten er een extra locatie bij te nemen. En nu staat Rindert, als derde generatie klaar om die zaak over te nemen: "Ja dat is mooi", zegt vader Henk, "Het is mooi om te zien dat je iets hebt opgebouwd dat toekomstbestendig is."

Lees ook: Jonge Boeren aan het Roer: "Niet alleen met je handen in de prut"

"De ene keer ben je dierenarts, de andere dag ben je met voer bezig of aan het trekker rijden", vertelt Rindert over de liefde voor het vak. "Ik hou er niet van om dagen achter elkaar het zelfde te doen. En als we dan lekker op gang zijn dan wil ik ook echt wat werk verzetten"

Het vak kent genoeg uitdagingen, geen enkele dag is het zelfde, de discussie rond de fosfaatrechten is er zo een. Veel boeren hebben koeien moeten wegdoen om te voldoen aan de regels van de overheid.

Enthousiasme
Rindert laat merken dat het bij hun nog wel te doen was. "De boeren die altijd maar zeggen dat ze last hebben van de overheid, daar heb ik weleens een beetje moeite mee. Maar de laatste paar jaar wel hebben bewezen dat de overheid geen betrouwbare partner is. Dat is lastig maar met alles wat we hier in handen hebben, weet ik zeker dat we er uit gaan komen."

De belangrijkste uitdaging de komende jaren is vooral de bedrijfsovername, vindt zijn vader Henk: "En hij moet over de arbeid nadenken. Ik ga straks of kan straks misschien wel minder doen. Maar goed, met zijn enthousiasme en de contacten die hij heeft, daar gaat het zich wel mee redden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH/Matthijs Gemmink
NH/Matthijs Gemmink
Whatsapp