Amsterdam

Afgedankt Amsterdams metrostel voor restauratie naar Nieuw-Venneps museum

17 januari 2019, 23.11 uur

Nederlands Transport Museum
Nederlands Transport Museum

NIEUW-VENNEP - Tientallen jaren reed hij door Amsterdam, maar vanochtend werd hij het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep binnengereden. Daar wordt de eerste Amsterdamse metro, de Zilvermeeuw, de komende tijd gerestaureerd.

Het was passen en meten om het gevaarte de museumhal binnen te rijden. Om 6.00 uur vanochtend begon een transportbedrijf om de metro op zijn plek te krijgen. Het kostte wat moeite, want pas na ruim twaalf uur was het karwei klaar. De vijftig ton wegende metro moest door heftrucks worden voortgetrokken en een stukje over stalen platen worden geduwd. 

Het was een flinke puzzel om de metro door de deur van het museum te krijgen.  De voorzitter van het Nederlands Transport Museum Arno van der Holst licht toe: 'We zijn lang bezig geweest met het passen en meten. Uiteindelijk hadden we maar één centimeter ruimte aan de bovenkant van de deur over. Hij staat nu precies op de plek als dat we voor ogen hadden." Als de metro niet naar binnen had gekund, moest hij buiten blijven staan en wachten op een nieuwe plek.

Lees ook: In je onderbroek de Amsterdamse metro in

Eerste metrolijn
Prinses Beatrix en Prins Claus reden in 1973 de allereerste rit in de eerste metro van Amsterdam. Niet alleen daarom is de metro belangrijk vindt Arno. "De metrolijn was de eerste verbinding tussen het centrum en de Bijlmer. De Zilvermeeuw heeft het stadsdeel bereikbaar gemaakt voor mensen uit het centrum en andersom. Dat was toentertijd een enorme gebeurtenis."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!