Haarlemmermeer

NL
V

Ikebana in Aalsmeer: kunstenaars blazen dode natuur nieuw leven in

17 januari 2019, 22.16 uur · Aangepast 18 januari 2019, 13.26 uur

Het Flower Art Museum staat de komende tijd in het teken van ikebana, oftewel Japanse bloemsierkunst. De tentoonstelling opent zaterdag de deuren voor publiek, maar NH Nieuws nam alvast een kijkje tijdens de opbouw.

"Ikebana betekent eigenlijk het weer tot leven brengen van een afgeknakte bloem", legt Sugetsu-directeur Anne-Riet Vugts uit. "En dan moet je niet alleen aan bloemen denken, maar al het natuurlijke materiaal dat de container of versnipperaar ingaat, gaan we nieuw leven geven." 

Lees ook: Japanners vieren de lente onder kersenbloesem in Amsterdamse Bos: "Dit jaar klopt alles"

Om een voorbeeld te geven: een enorme tak die aan het plafond van de expositieruimte is opgehangen symboliseert de verschillende mogelijkheden die er zijn en keuzes die je kunt maken. "Deze boom begint met natuurlijke lijnen...", legt kunstenares Ingrid Coffeng uit. "...en loopt uit in bewerkte lijnen. Wat ik laat zien is dat alles een doel heeft." 

De tentoonstelling wordt zaterdag geopend door de Japanse ambassadeur. De kunstenaars hopen veel bezoekers te inspireren met hun creaties. "Ik wil mensen laten zien dat de natuur om ons heen zo breed is, dat je er veel meer mee kan", zegt Vugts. 

In een gieter
De mogelijkheden zijn eindeloos, zegt een kunstenares. "Sugetsu ikebana kan overal staan, in modern, in klassiek. Je kunt het overal neerzetten, maar ook overal in plaatsen, in een gieter bijvoorbeeld."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!