Noordkop & Texel

NL
V

Kleurrijkste kunstenares van Nederland vindt inspiratie op Texel

18 januari 2019, 06.18 uur · Aangepast 18 januari 2019, 10.40 uur

Met een tooi van kunstbloemen op haar hoofd en haar bontgekleurde winterjas is kunstenares Maya Wildevuur een opvallende verschijning. Ze reisde de hele wereld over om mensen en bloemen te schilderen, maar bivakkeert nu een tijdje op Texel.

Van alle landen waar ze is geweest, vindt ze de inwoners van India het aardigst en het kleurrijkst, vertelt ze. "Mensen dragen daar zulke opvallende kleding. Knalrood, oranje, helblauw. Daar kunnen ze hier nog een voorbeeld aan nemen. Mensen hier kleden zich saai. Ik ben al blij als ik hier een mooie blauwe overall zie."
 
Eierland
Wat landschappen betreft is Texel haar absolute favoriet. De tuin van het zomerhuisje van haar zus Hermance - in de polder Eierland - ligt er momenteel kaal bij, maar Maya logeert er graag en regelmatig. Het liefst als de tuin van Hermance vol staat met klaprozen, korenbloemen en andere welriekende flora. Dat levert dan prachtige schilderijen van bloemenzeeën op. 
 
Deze winter is Maya op Texel om het wad te schilderen. Bij natuurgebied de Schorren aan de Waddenzeedijk kijkt ze haar ogen uit. "Geweldig die kleuren en dat licht. Nee, het is niet erg dat er geen bloemen staan. Dit is heel mooi zo, met die opvliegende vogels ook." Het is winderig en guur. Geen weer om met schilderspullen op de dijk te gaan zitten. Daarom maakt Hermance foto's waar Maya later mee aan de slag gaat. 

Zijdecollages
Sinds haar veertigste kan Maya goed leven van haar kunst. Toen ze zijdecollages ging maken, een soort schilderijen met gescheurde stukken linnen, werd ze beroemder en beroemder. De opbrengst van haar kunst bood haar de kans om veel te reizen en te schilderen. Dat deed ze vooral met haar tweede man, Jan de Gans. Dertig jaar was ze gelukkig met hem. "Hij geloofde in mij. Door hem heb ik verder kunnen springen dan ik anders had gedurfd." 
 
Toch kende ze ook veel verdriet in haar leven. Haar eerste huwelijk, met een alcoholist, was ronduit slecht. Ze kregen twee kinderen, maar met een van haar zonen heeft ze vanwege een zakelijk conflict over een galerie geen contact meer.

Dement
Ook met haar tweede man heeft ze de laatste jaren een zware tijd gehad. Jan werd dement en afhankelijk van Maya's zorg. Ze heeft hem tot zijn dood, nu twee jaar geleden, verzorgd. "Ik heb pieken en dalen gehad in mijn leven. Het verdriet heb ik kunnen verdragen omdat ik kon schilderen. Daarom maak ik misschien wel van die kleurige kunst..." 
 
Maya is de komende weken nog op Texel. Haar kunstwerken hangen in Bed and Breakfast Maricoweg in Den Burg en bij hotel Opduin in De Koog.  
 
Dronebeelden van het wad zijn van Jaap Eelman

Klik hier voor andere verhalen van Onze man op Texel.