Buren Hilversums Tergooi willen ziekenbezoek uit buurt weren met betaald parkeren

0
Whatsapp

Gooi

Buren Hilversums Tergooi willen ziekenbezoek uit buurt weren met betaald parkeren

17 januari 2019, 17.31 uur · Aangepast 17 januari 2019, 20.58 uur

Al sinds vorig eeuw klagen omwonenden van het Tergooi Ziekenhuis hun auto moeilijk kwijt kunnen omdat bezoekers van het ziekenhuis hun parkeerplekken gebruiken. Nu het Hilversumse ziekenhuis heeft aangekondigd per 1 februari de tarieven op het eigen terrein te verhogen, vrezen ze dat de parkeerdruk alleen maar zal toenemen. Bewoners van de aangrenzende Van Linschotenlaan zijn daarom een handtekeningenactie begonnen om betaald parkeren in te voeren, al is niet iedereen het daar mee eens.

"Het staat hier altijd vol", vertelt Laurette de Vries als we door de Van Linschotenlaan lopen. Het is drie uur 's middags, het moment dat het bezoekuur van het Tergooi Ziekenhuis begint. Dat is te merken, want aan de stroom auto's richting het ziekenhuis komt bijna geen eind. 

Bijna de helft van de automobilsiten slaat vlak voor het parkeerterrein van het ziekenhuis linksaf, op zoek naar een gratis plekje in de buurt. "Als je tussen 4 en 7 uur uur thuiskomt van je werk en je kan geen plek vinden is dat voor veel mensen een bron van ergernis", vertelt ze tegen NH Nieuws.

Lees ook: Hilversummers vrezen invasie ziekenbezoekers door verhoging parkeertarieven

Maar er is volgens de Hilversumse meer aan de hand. De parkeerplekken zijn ook heel krap, waardoor auto's snel beschadigd raken. Omwonende Dirk Deij is het helemaal zat. Deij parkeert tegenwoordig zijn auto zodanig dat hij twee plekken bezet houdt. Alleen zo voorkomt hij blikschade. "Ik heb de afgelopen jaren elfduizend euro schade gehad aan mijn auto. Nooit heeft iemand een briefje achter gelaten, opdat ik de schade kon verhalen", vertelt hij.

Dat het Tergooi Ziekenhuis per 1 februari de parkeertarieven op eigen terrein verhoogt, is voor Deij de druppel die de emmer doet overlopen. "Het ziekenhuis mag dat doen, want het is eigen terrein", erkent hij. "Maar voor ons betekent het dat er nog meer mensen in de buurt zullen parkeren”, vertelt De Vries. "Dan is bij ons het leed niet te overzien." 

Handtekeningenactie
Laurette de Vries heeft zelf geen auto. Maar als voorzitter van het bewonerspanel van de Van Linschotenlaan gaat ze voorop in de strijd tegen de parkeeroverlast. Het bewonerspanel meent dat de invoering betaald parkeren in de buurt de enige oplossing is. Op aanraden van de buurtcoördinator zijn ze dan ook een handtekeningenactie gestart.

"Wij moeten aan de gemeente Hilversum duidelijk maken dat er een meerderheid in de buurt is die achter het invoeren van betaald parkeren staat", vertelt De Vries. "De handtekeningenactie is niet bindend. Het is alleen maar om de gemeente te bewegen een eigen onderzoek te beginnen”, licht ze toe. Het doel is om de handtekeningen eind januari aan de gemeente aan te bieden.

Tegenstanders
Toch wordt niet iedereen enthousiast van het bewonersinitiatief. Buurtbewoners die iets verderop in de wijk wonen, zijn tegen het plan, omdat ze minder last hebben van parkerende ziekenhuisbezoekers. Ze zien het dan ook niet zitten om dertig euro per jaar voor een parkeervergunning neer te leggen. Bovendien zijn ze bang dat hun visite ook het volle tarief moeten gaan betalen.

Volgens De Vries is dat een spookverhaal. "Bezoekers kunnen dan voor veertig cent per uur parkeren als je ze aanmeldt via een app", vertelt ze. Buurtbewoner Deij vindt dat ook tegenstanders er goed aan doen hun handtekening te zetten. "Want als het bij ons wel betaald parkeren is, dan verschuift het probleem gewoon hun kant op", besluit hij met een knipoog.

Tot 20 minuten gratis
Overigens gaan niet alle parkeertarieven omhoog: wie maximaal twintig minuten parkeert, hoeft vanaf 1 februari niets meer af te rekenen. Van 21 minuten tot 120 minuten gaat 2 euro kosten. Ieder uur daarna kost 1 euro. 

Zie je geen video bij dit verhaal, klik dan hier

NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws
NH Nieuws
Whatsapp