Ga naar Content
Gooi

Blaricum breidt AED-netwerk uit voor grotere overlevingskans bij hartstilstand

17 januari 2019, 17.36 uur · Aangepast 17 januari 2019, 20.19 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Joost Lammers/NH Nieuws

De gemeente Blaricum gaat ervoor zorgen dat er meer automatische externe defibrillators - kortweg: AED's - beschikbaar komen. Daarmee wordt de kans op overleven na een hartstilstand groter, omdat mensen sneller kunnen worden geholpen.

Blaricum werkt samen met Stan, een organisatie die zich inzet om zogeheten 6-minutenzones te realiseren en die gemeenten helpt bij de uitvoer van het oproepsysteem. In november gaf de gemeenteraad al opdracht aan het college om te onderzoeken hoe er meer burgerhulpverleners kunnen komen en hoe particuliere initiatieven daaraan kunnen bijdragen.

Lees ook: Tientallen inzamelingsacties voor "levensreddende" AED's in het Gooi

"We gaan samen met de organisatie Stan onderzoeken of er meer AED's nodig zijn en welke aanpak er voor nodig is", zegt woordvoerder Marjolein Verhoeven van de gemeente Blaricum. "Burgerhulpverleners zijn altijd welkom en dragen bij aan een dekkend netwerk. Ook dat wordt samen met de organisatie Stan verder verkend."

Hoewel het plaatsen van AED's niet tot de taken van de gemeente hoort, vindt Blaricum het haar plicht ervoor te zorgen dat er genoeg defibrillators zijn. De AED's die al bij sportverenigingen, EHBO-verenigingen en
buurtpreventieverenigingen worden ook meegenomen in het AED-netwerk in Blaricum.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!