Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Zo herken je Marktplaats-oplichters

17 januari 2019, 11.58 uur · Aangepast 17 januari 2019, 12.10 uur
Door: · Foto: ANP

Een gloednieuwe Miele stofzuiger, te koop op Marktplaats. De verkoper heeft het apparaat zogenaamd gekregen bij een nieuwe keuken. 'Trap er niet in', waarschuwt Marco uit Zaandam. In korte tijd vond hij tientallen nepadvertenties.

Merkspullen
Marco heeft aangifte gedaan tegen een verkoper die volgens hem telkens onder andere namen spullen te koop aanbiedt op sites als Marktplaats en Tweedehands.nl. "Niet alleen Miele en Dyson-stofzuigers, maar ook Samsung-telefoons of de iPhone X en Kitchenaid keukenmachines. De ene keer heeft de verkoper die dure merkspullen gewonnen bij een tennis- of korfbaltoernooi, de andere keer gekregen."

Geld overmaken
De verkoper reageert vlot op mailtjes en chatberichten en als er een prijs is overeengekomen, wordt er een bankrekeningnummer doorgegeven. De verkoper belooft de spullen snel op te sturen en een track and trace code door te geven. Na betaling blijft het stil en wordt er door de verkoper niets opgestuurd.

Melding maken
Marco heeft contact opgenomen met Marktplaats, maar kreeg daar te horen dat er bijna niets aan dergelijke nepadvertenties te doen is. Daar is hij het niet mee eens. “Nu ik weet waar ik op moet letten, zie ik tientallen neppers. Ik heb de afgelopen dagen al zo'n 80 verdachte advertenties aan Marktplaats gemeld. Ik heb zelf een advertentie op Marktplaats gezet met daarin een waarschuwing voor deze oplichter. Mijn waarschuwing is door Marktplaats heel snel verwijderd. De advertentie van de oplichter bleef staan.”

Waar moet je op letten?
Het valt Marco op dat de nepverkopers die hij opspoort een aantal overeenkomsten hebben. Vaak zijn de verkopers net nieuw op Marktplaats. Het lijkt er dus op dat ze voor elke zwendel een nieuw account aan maken. Ook is afhalen bij deze verkopers niet mogelijk. "Je moet eerst betalen, dan beloven ze de spullen op te sturen. Dat gebeurt nooit"

Oplichterstrucs
Volgens De Consumentenbond zijn er nog meer oplichterstrucs die geregeld worden gebruikt op Marktplaats. Er komen dagelijks zo'n 70 aangiftes van gedupeerden binnen.

Verkoper woont afgelegen
De verkoper biedt de optie 'Verzenden of ophalen' aan in zijn advertentie. De ophaallocatie is jammer genoeg een Waddeneiland, dat alleen met de boot te bereiken is. Toch maar laten verzenden dan? Het pakketje komt natuurlijk nooit aan. Gewiekste oplichters reageren alleen op biedingen van kopers die op behoorlijke afstand zitten van hun eigen 'woonplaats'.

Tikkie-fraude
Ook verkopers kunnen worden opgelicht op Marktplaats, waarschuwt de Consumentenbond. bijvoorbeeld met de Tikkie-fraude. Een 'koper' vraagt je om een Tikkie-betaling van 1 cent via een linkje in Whatsapp, zogenaamd om te checken of naam en rekeningnummer bij elkaar horen. Maar het gaat om een nagemaakte Tikkie-website, waarmee je inlogt op een valse bankomgeving. Zo krijgen oplichters toegang tot je bankrekening, die ze vervolgens in een handomdraai leeghalen. Het overkwam een journalist van het Algemeen Dagblad. Zijn dochter wilde op Marktplaats een armbandje verkopen. Na de betaling van 1 cent werd er door de oplichters 10.000 euro van hun rekening gehaald.

Wat doet Marktplaats zelf?
Marktplaats heeft een aantal maatregelen getroffen om (ver)kopers beter te beschermen. De meeste zijn vrijwillig en koper én verkoper moeten er aan meewerken. Voor sommige extra veiligheidsmaatregelen moet je betalen. Hierdoor maker er maar weinig mensen gebruik van.

Gelijk oversteken
Bij de dienst ‘Gelijk Oversteken' betaalt de koper niet rechtstreeks aan de verkoper, maar aan een derde partij, het ‘Online Betaalplatform’. Vervolgens stuurt de verkoper het pakje naar de koper. Zodra die de ontvangst heeft bevestigd, betaalt het Online Betaalplatform de verkoper uit. Gebruik maken van Gelijk Oversteken kost de koper 40 cent plus 2% van het aankoopbedrag.

Tweestapsverificatie
Bij tweestapsverificatie moet je, net als bij internetbankieren, tijdens het inloggen een extra code invoeren. Dat werkt alleen goed als alle gebruikers deze zelf (vrijwillig) instellen. Helaas doet maar een klein percentage Marktplaatsgebruikers dat. Daardoor kunnen oplichters nog steeds vrij eenvoudig betrouwbare accounts hacken en die gebruiken voor malafide praktijken.

Identiteit controleren
Verkopers kunnen hun identiteit laten controleren bij aanmelding op Marktplaats. Ook dit is op vrijwillige basis. ‘Telefoonnummer gecontroleerd’, ‘Bankrekening gecontroleerd’, ‘ID gecontroleerd’: heel soms staat dergelijke informatie, voorzien van groene vinkjes, bij een verkoper vermeld.

Rapportagesysteem
Tot slot een maatregel die soms wél werkt: het linkje onder advertenties waarmee bezoekers verdachte advertenties rechtstreeks aan Marktplaats kunnen melden. Marktplaats heeft een afdeling ‘Trust & Safety’ die deze meldingen scant en ingrijpt. Maar dit systeem heeft volgens de Consumentenbond een zwakke plek. Advertenties die oplichters net na middernacht plaatsen, staan er soms wel een halve dag op. Sluwe oplichters weten blijkbaar dat deze afdeling tussen middernacht en 08.00 uur gesloten is en proberen juist dan hun slag te slaan.

Wat vind jij?
ben jij er wel eens (bijna) ingestonken op Marktplaats of een andere verkoopsite? Vind je dat er meer zou moeten gebeuren om oplichters aan te pakken? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].