Ga naar Content
Gooi

Minister wil Gooise gemeenten helpen fusieproblemen op te lossen

17 januari 2019, 11.27 uur · Aangepast 21 januari 2019, 10.39 uur
Door: Carina Gutker · Foto: ANP

Minister Kajsa Ollongren wil de gemeenten in 't Gooi helpen om de fusieproblemen op te lossen. De provincie had het plan om Wijdemeren en Hilversum te laten fuseren en Blaricum en Laren bij Huizen te voegen. Die laatsten waren het er niet mee eens en dienden eind vorig jaar bij Ollongren een officieel verzoek in om de provinciegrens te wijzigen.

Na veel commotie stopte de provincie in november met de herindelingsplannen. Blaricum en Laren deden er vervolgens een beetje vaag over of hun voorstel om naar Utrecht te gaan dan ook van de baan zou zijn.

De minister gaat er in haar reactie vanuit dat Blaricum en Laren bij Noord-Holland willen blijven. Bovendien zegt zij volgens de Gooi en Eemlander dat een overstap naar Utrecht alleen voor de hand zou liggen als er sprake is van een fusie tussen gemeenten die in verschillende provincies liggen. Dat was hier niet het geval.

Lees ook: 'Verhuisplannen' Laren en Blaricum naar Utrecht niet van tafel

Aangezien volgens Ollongren de Gooise gemeenten het erover eens zijn dat regionale samenwerking noodzakelijk is, wil ze samen met hen onderzoeken hoe dit kan worden verbeterd. Want dat er over de uitwerking geen overeenstemming is, is duidelijk. Peter Calis van Larens Behoud benadrukte in NH Gooi Zaterdag dat er in de brief van de minister niet wordt gesproken over 'fusie': "Ze biedt aan te helpen bij het versterken van de regionale bestuurskracht."

Soms geen keus
Overigens kunnen gemeenten wel blijven schermen met het argument dat er geen draagvlak is voor een fusie, soms hebben ze geen keus, vindt ze. Als namelijk blijkt dat gemeenten niet zelfstandig kunnen blijven voortbestaan, kan de provincie ze volgens haar dwingen om te fuseren.

Lees ook: Colleges Blaricum en Laren dienen officieel verzoek in: wij willen bij Utrecht

De directeur-generaal Bestuur, Ruimte en Wonen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat binnenkort een gesprek aan met alle gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. Hij zal peilen of de regio de hulp van de minister wil.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!