Ga naar Content
Noord-Holland

De coldcase van Kim (20): "De angst die ze moet hebben gehad, doet het meeste zeer"

17 januari 2019, 12.19 uur · Aangepast 17 januari 2019, 16.27 uur
Door: · Foto: Politie

De Nationale Politie heeft vandaag weer een coldcasekalender verspreid, waarop 52 langlopende en onopgeloste (moord)zaken opnieuw onder de aandacht worden gebracht. De zaak rond de dood van de 20-jarige Kim Veerman uit Hilversum is wellicht de meest gruwelijke op de kalender.

De 20-jarige overleed op 16 september 2007 nadat haar huis door een nog altijd onbekende dader in brand werd gestoken. Waarom is ook volstrekt onduidelijk.

"Die nacht werden we rond 06.00 uur gebeld door de eigenaar van het pand. Het stond in de fik", vertelt moeder Rik Stoutenbeek in de coldcasekalender. "Toen wij aankwamen op de markt van Hilversum, zag het al zwart van de mensen. Er stonden veel brandweerwagens en politieauto's. De vlammen kwamen al door het dak."

Wraak nemen
Een brandweerman heeft het levenloze lichaam van Kim uit het brandende pand gehaald. "De eerste weken heb ik alleen maar gedacht hoe ik wraak zou nemen. Dat moet je niet doen, dan word je hartstikke gek", zegt de moeder van Kim. "De vreselijke angst die ze moet hebben gehad: dat doet het meeste zeer. De beelden van de markt in Hilversum gaan niet meer uit mijn hoofd."

Stiefvader Rino Bijkerk: "Haar verjaardag op 16 maart, de dag van de brand op 16 september en Kerst, dat blijven zwaren dagen. Het wordt je niet geleerd hoe je hiermee om moet gaan. De eerste maanden ben je gewoon in shock.

In 2008 stond een 30-jarige verdachte voor de rechter die de brandstichting had bekend, maar er waren sterke twijfels aan die bekentenis. De man was zwakbegaafd en legde steeds wisselende verklaringen af. Hij is uiteindelijk vrijgesproken.

Oude zaken heropenen
Met de coldcasekalender, die wordt verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, hoopt de politie op nieuwe tips zodat oude zaken weer heropend kunnen worden.

Zo ontving de politie in 2018 in totaal 302 tips over zaken van de coldcasekalender. Daarvan bleken er veertig bruikbaar. In dertien oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe. De kalender wordt sinds 2017 elk jaar gemaakt.

Klik hier voor alle Noord-Hollandse coldcases.