Ga naar Content

Haarlemse oceaanroeier: "Het thuisfront was ons vijfde bemanningslid"

Maandenlang waren oceaanroeiers Erik Koning, Marcel Ates, Bart Adema en David de Bruijn bezig met het voorbereiden van een enorme tocht over de Atlantische Oceaan en daarna kwam de race. Nu zit de reis erop. Niet alleen de vier mannen moesten zich enorm inzetten. Ook voor de familie was het soms afzien.

"Het thuisfront was ons vijfde bemanningslid. De voorbereiding voor de reis was ook voor hun echt niet mis", zegt Marcel Ates een dag na de winst op NH Radio. 

Vannacht roeide het team over de finish in Antigua. In 34 dagen zijn de mannen de Atlantische Oceaan over geroeid. Met de race zamelen ze geld in voor KiKa kankerbestrijding. Er is nu al meer dan 8.000 euro gesponsord. De actie duurt nog voort. 

Lees ook: Groots onthaal van The Dutch Atlantic Four aan de andere kant van de oceaan

De race winnen was in eerste instantie niet de doelstelling van de vier Haarlemmers. "Ze hebben er 60 dagen voor uitgetrokken en wilden de race graag uitroeien", vertelt de vader van David, Henk de Bruijn. Maar ze kwamen als eerste over de eindstreep en de roeiers hebben op één dag na de hele race aan kop gelegen. "Er ontstond een gevoel bij ze dat ze ook competitie konden leveren en dat is ze gelukt." 

Trots
Vier keer per dag had Henk contact met zijn zoon. Voornamelijk om door te geven of het Nederlandse viertal nog aan kop lag. "Dan keek ik op de app om te kijken waar ze lagen", vertelt Henk. Nu ze voor het eerst weer voet aan land hebben gezet, overheerst vooral het gevoel van trots. "Dat neemt niet weg dat het af en toe best wel eng was in het begin", aldus Marja de Bruijn, de moeder van David.  

Lees ook: Roeiteam viert kerst midden op Atlantische Oceaan

Maar een paar uur nadat de mannen de finish hebben bereikt, vertelt Marcel op de radio over de reis. Het meest heeft hij genoten van de golven. "We hadden op de Noordzee geoefend met golven van anderhalve meter. Dan moet je wel even wennen aan golven van acht meter. Je krijgt er een heleboel adrenaline van."

Na meer dan een maand op de boot te hebben gezeten, heeft Marcel wel wat kwalen. Vooral van zijn handen heeft hij last. "Er zitten wat blaren en heel veel eelt. En mijn handen gaan niet meer helemaal dicht."

Streng regime
De roeiers volgden in die 34 dagen een streng regime van twee uur op, twee uur af. Ze roeiden in duo's terwijl er één man stuurde en één kon slapen. De komende twee weken blijven de roeiers nog op Antigua om bij te komen van hun zware tocht.

Maar als ze dan thuis komen, zijn ze niet van plan meteen weer weg te gaan. "We hebben gezegd dat we voorlopig eerst het thuisfront goed in het zonnetje moeten zetten", zegt Marcel. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Atlantic Campaigns