Ga naar Content
IJmond

Santpoort verdrietig om dood Gerda de baardagaam: "Mensen liepen speciaal voor haar om"

16 januari 2019, 16.32 uur · Aangepast 31 januari 2019, 14.01 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Jaddai Brink

Afgelopen zaterdag is de beroemde baardagaam uit Santpoort overleden. Gerda de baardagaam woonde in de Vlugthovenstraat en werd vaak begroet door nieuwsgierige buurtbewoners. "Het zal stil worden, want er stonden elke dag wel twintig mensen voor ons raam", aldus de 18-jarige eigenaresse.

Eigenaresse Jaddai was tien jaar oud toen Gerda bij haar kwam wonen. Gerda kreeg een mooie bak voor het raam en werd daardoor snel een Santpoortse hit. "Gasten van het restaurant aan de overkant kwamen altijd even naar haar zwaaien", vertelt Jaddai. "Iedereen die langsliep begroette haar en mensen liepen er speciaal voor om."

Lees ook: Velserbroeker neemt gevonden bok mee naar huis, dierenambulance zoekt eigenaar

Vrijdag werd Gerda plotseling ziek. Zaterdag ging ze dood. "We hadden een afspraak bij de dierenarts voor maandag, maar het is zo hard gegaan! En nu lopen mensen langs ons raam en vragen door het glas waar Gerda is gebleven." Op het overlijdensbericht op de Santpoortse Facebookpagina stromen de liefdevolle reacties binnen. "Gerda zal gemist worden in de buurt", aldus de verdrietige buurtbewoners. 

Kerst
Als Jaddai terugdenkt aan Gerda, dan moet ze altijd denken aan de kerstdagen. "Ze kroop dan uit haar bak en glipte de kerstboom om hier uren in te blijven zitten. Dat vond ik het allergrappigste aan Gerda."

Misschien komt er een nieuwe baardagaam voor Jaddai, want haar moeder kijkt al rond of ze een nieuw beestje kunnen adopteren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!