Ga naar Content
Gooi

Avondvierdaagse Huizen afgelast door tekort aan vrijwilligers

16 januari 2019, 15.55 uur · Aangepast 16 januari 2019, 17.28 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Adobe Stock

De Avondvierdaagse in Huizen gaat dit jaar definitief niet door. Vorige maand luidde het bestuur al de noodklok door te stellen dat er dringend vrijwilligers bij moesten komen omdat ze het anders niet zou redden. Kennelijk heeft die oproep niet geholpen. In 2020 wordt een laatste poging gedaan om het evenement weer op poten te krijgen.

Na de oproep van het bestuur zijn er ongeveer twintig reacties van mensen gekomen die aanboden om ondersteuning te bieden. De vacatures voor het controleren en uitzetten van de routes waren naar eigen zeggen snel opgevuld. Het tweede grote probleem, de verkeersregelaars voor de veiligheid onderweg, bleef echter bestaan.

Lees ook: Kijk hier of de avondvierdaagse bij jou in de buurt is afgelast

"Er hebben zich zeven mensen als verkeersregelaar aangeboden", aldus voorzitter Esther Zieltjens. Toch waren de aantallen nieuwe vrijwilligers niet genoeg. "Het aantal verkeersregelaars viel dusdanig tegen dat het ongeveer hetzelfde was als in 2018. Maar dat was nu juist niet voldoende voor een veilige loop", vervolgt ze.

Laatste dag het dubbele
Per avond lopen er zo'n 2500 mensen mee met Avondvierdaagse, op de laatste dag is dit het dubbele. Het tekort aan vrijwilligers was zo nijpend dat van bijvoorbeeld de vier routeplanners die nodig zijn, er nog maar één over was.

Financieel is er geen probleem, gaf vice-voorzitter Robert Pastijn eerder aan. "We hebben alle materialen, we hebben de kennis en we hebben voldoende in kas om onverwachte zaken op te kunnen vangen. Het frustrerende is dat het ook een populair evenement is gezien de grote opkomst uit zowel Huizen als Blaricum. We missen simpelweg handen en inzet van mensen tijdens de voorbereiding en uitvoering."

Aanzienlijke vergoeding
De organisatie wilde geen mensen van buiten aantrekken die beter zouden worden betaald voor de klus. "Je kan het niet maken om een paar mensen een aanzienlijke vergoeding te betalen en andere niet", vindt penningmeester Joel Wortel. "En bovendien zou dit direct uit de zakken van de deelnemers moeten komen wat misschien een verdubbeling van het inschrijfgeld tot gevolg heeft."

De kasreserve is volgens het bestuur voldoende om een jaar over te slaan, maar volgend jaar moet er een beslissing vallen. Er wordt gehoopt dat de vrijwilligers, die zich dit jaar hadden aangemeld, dan ook nog willen helpen. Het bestuur zal bovendien op een andere manier extra vrijwilligers, met name verkeersregelaars, zoeken.

De Avondvierdaagse stond gepland van 20 tot 23 mei.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!