Ga naar Content
Noord-Holland

Landelijke prijsstijging in vrije huursector zwakt af

17 januari 2019, 06.33 uur · Aangepast 17 januari 2019, 07.37 uur
Door: · Foto: Nh Media

De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector nam het vierde kwartaal van 2018 opnieuw toe, maar de landelijke prijsstijging lijkt af te zwakken. Voor het eerst in ruim drie jaar stegen de prijzen gemiddeld minder dan 5 procent, meldt woningplatform Pararius.

Huurders betaalden 4,9 procent meer voor een nieuwe huurwoning dan in het vierde kwartaal van 2017. Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, zou de prijsontwikkeling een eerste teken kunnen zijn van een trendbreuk: "Het verschil tussen de afgelopen twee kwartalen lijkt klein, echter gekeken naar de gehele prijsontwikkeling over de laatste vier jaar, lijkt de huurprijsstijging voor het eerst af te zwakken."

De woningmarkt is nog steeds krap. Het aantal vrije sector huurwoningen dat op 1 januari 2019 werd aangeboden op Pararius lag 12,2 procent lager dan het aantal huurwoningen gemeten op 1 januari 2018.

Sterke stijging Almere
In Flevoland stegen de vierkantemeterprijzen het hardst en Almere heeft daar een belangrijk aandeel in. Daar ging het afgelopen kwartaal de gemiddelde prijs per vierkante meter met 22,2 procent omhoog naar 12,55 euro. 

Volgens makelaar Marcel Schumacher van Inter Immo Makelaars valt deze prijsstijging te wijten aan een tekort aan huurwoningen in Almere. Ook komen er steeds meer expats naar deze stad. "Almere blijkt een aantrekkelijke uitwijkmogelijkheid, waarschijnlijk door de hoge huurprijzen in Amsterdam", aldus Schumacher.

Amsterdam aan kop
Het mag geen verrassing heten: in Amsterdam zijn de huurprijzen nog steeds het hoogst. Het afgelopen kwartaal betaalden nieuwe huurders in de hoofdstad 22,98 euro per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector. Dat betekent een prijsstijging van 3,2 procent.

De prijzen in de hoofdstad stijgen procentueel wel minder hard dan in andere grote steden. De landelijke procentuele prijsstijging van 4,9 procent wordt dus gedempt door Amsterdam.