Ga naar Content
West-Friesland

Nog weinig hoop op West-Fries natuurijs volgende week: "Het duurt hier altijd langer"

16 januari 2019, 20.00 uur
Door: · Foto: NH

Er is weinig hoop dat er volgende week al op natuurijs kan worden geschaatst in West-Friesland. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws langs verschillende ijsverenigingen. "We zijn er helemaal klaar voor en hopen dat het ook echt zover gaat komen, maar hier duurt het altijd langer voordat je kan schaatsen", zeggen de meeste verenigingen.

Het IJsselmeer is de grote boosdoener. Daardoor vriest het in West-Friesland vaak minder had dan in het noorden en oosten van Nederland. Dat betekent niet de ijsclubs stil staan. Zo is de ijsclub in Andijk al in het najaar begonnen met de voorbereidingen voor eventueel natuurijs. 

"De baan hebben we in november vol laten lopen met een laag van twintig à dertig centimeter water. Zo hebben de bladeren tijd om naar de bodem te zakken", vertelt Piet de Vries van de ijsclub. "Het water mag vooral niet te diep zijn, want dan duurt het nog langer voordat het ijs dik genoeg is."

De schaatsliefhebbers staan te popelen in Andijk en houden de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. 

Tekst gaat verder onder de video

Nog geen ijskoorts in West-Friesland - NH Nieuws



Medemblik
Dirk Appel van ijsclub Radboud in Medemblik moet lachen als we bellen. "We houden het weer in de gaten. Als de vorst aanhoudt dan zetten we de pompen aan om de skeelerbaan onder water te zetten. Maar dat doen we nu nog niet. Vooralsnog is het allemaal zeer onzeker."

Grootebroek
Ook bij ijsclub Grooteboek wachten ze het af. Voorzitter Anno Boon: "We hebben een natuurijsbaan. Daar staat ruim een meter water. Dan kan je nog geen plannen maken. We hebben gisteren vergaderd, alle spullen staan klaar. Als de vorst invalt dan gaan we aan de slag. We kunnen alleen maar afwachten. Het zou mooi zijn als het lukt, maar dan moet de wind wel uit het oosten komen."

Opmeer
Robert Kuin van ijsclub Spanbroek-Opmeer heeft er nog weinig vertrouwen in. "Volgens onze berichten komt er nog geen echte vorst. Er ligt ook nog geen water in onze ijsbaan. We zijn er wel klaar voor, de baan is met een paar uur gevuld als het nodig is. We houden het in de gaten, maar we hebben nog niet gehoord: 'it giet oan'. Maar als het zover is, dan zijn we er uiteraard bij."

Hoogkarspel
Marjan Oud-Mak van ijsclub Hoogkarspel zegt dat er wel een paar goede nachten nodig zijn wil het zover komen. "Een regel is dat je dan bij elkaar opgeteld min twintig graden moet hebben, dan zou het kunnen. We houden het in de gaten. Zodra de ijsbaan dicht vriest gaan we ook waken bij de baan. Maar er staat nu wel erg veel wind. Dat is ongunstig, want daardoor vriest het minder snel dicht."

Hensbroek
Bij ijsclub Hensbroek durft Harry Konijn zich niet te wagen aan een voorspelling. "Ik kom net van de schaatsbaan, alles ligt klaar. De weermannen denkt dat er in februari een vorstperiode komt. Daar hopen we op. We hebben echt wel drie dagen lang zes graden vorst nodig. De kans dat het nu al lukt is klein, maar we blijven hopen."

Schellinkhout
IJsmeester Nico Klaassen van ijsclub Schellinkhout is nuchter. "We hebben nog geen Elfstedenkoorts. Dan moet er nog heel wat gebeuren. De vooruitzichten zijn zodanig dat we er nog niet op inspelen. We wachten het af. Wat er nu wordt voorspeld is te weinig. We hebben een week lang, zowel overdag als 's nachts, vorst nodig. Maar als het nodig is komen we gelijk in actie."

Venhuizen
Ook ijsmeester Dick Kuné van ijsvereniging Venhuizen gelooft er niet in. "Naar mijn idee komt er voorlopig onvoldoende vorst. Een paar graden is alleen om te pesten. Dat stelt niet zoveel voor. Alles is hier klaar om aan de slag te gaan. Het water moet nog op het terrein worden gepompt. We hebben een landijsbaan. Maar het water zakt weg als er te lang geen vorst is, dus daar wachten we nog mee tot het er echt goed uitziet. Want anders is het voor niets."

Enkhuizen
Ank Stelwagen van de Enkhuizer ijsclub hoopt vooral dat het toch echt weer eens goed gaat vriezen. "We zijn al vijf jaar op rij niet open geweest, dus we hopen nu toch echt weer eens op een goede winter. We wachten het nu gewoon af. De baan is helemaal klaar, en de kantine richten we altijd pas in als we ook echt open gaan. Dus als het goed vriest kunnen we in actie komen, maar we moeten de omstandigheden mee hebben. Zo hadden we vorig jaar veel last van windwakken. Maar het zou mooi zijn als het dit jaar lukt."