Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Twintig Konik-hengsten vanuit Oostvaardersplassen naar Texel

16 januari 2019, 08.16 uur · Foto: AdobeStock

Twintig Konikpaarden uit het Oostvaardersveld in Flevoland worden naar Texel gebracht. Het is de bedoeling dat de dieren Nationaal Park De Slufter gaan begrazen. Volgens boswachter Erik van der Spek worden ze komende week al op de boot gezet.

Dat zegt hij tegen nieuwspartner Texelse Courant. Omdat het aantal Konikpaarden in het Oostvaardersveld moet worden teruggebracht, worden andere natuurgebieden gezocht om de dieren onder te brengen. Staatsbosbeheer heeft bevestigd dat twintig exemplaren naar Texel worden gebracht, schrijft de krant. 

Lees ook: Benefiettocht te paard naar Friese Twijzel 

In de Slufter lopen nu nog geen grazers rond, maar het gebied leent zich er goed voor om met begrazing te worden onderhouden. Bovendien is er al  (deel van) een afrastering aanwezig, die met minimale inspanningen kan worden afgemaakt. 

Piëmontee-runderen
Die afrastering is ooit neergezet om Piëmontee-runderen binnen het gebied te houden. Omdat die dieren te groot en te zwaar waren voor het gebied, is een nieuwe plek voor ze gezocht. De Konik-paaren zijn wat gewicht vergelijkbaar met exmoorpony's, die inmiddels al enige tijd andere natuurgebieden op Texel begrazen.  

Lees ook: Natuurgebied De Slufter overspoeld door toeristen, maar 'ze blijven netjes op de paden'

De twintig paarden die het gebied gaan begrazen zijn allemaal hengsten. Na een eerste evaluatie, later dit jaar, wordt bepaald of de paarden het gebied structureel kunnen gaan begrazen. Bij de evaluatie wordt ook meegewogen hoe de paarden zich gedragen tegenover recreanten in het natuurgebied. 

Vogelnesten
Op sommige plekken in de Slufter is een touw gespannen om broedende vogels en hun nesten te beschermen. Vanwege het kleine aantal paarden verwacht de boswachter niet dat de rust van de vogels in het geding komt.

Omdat de Slufter regelmatig overstroomd, lijkt het niet direct de meest voor de hand liggende plek om paarden onder te brengen. Toch zijn er voldoende voorbeelden waarbij de begrazing van kwelders door paarden een succes is gebleken, benadrukt de boswachter. "Bij overstroming kunnen ze in de duinen terecht", besluit Van der Spek. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!