Ga naar Content

Wijk aan Zee straks een speeltuin voor makelaars en vastgoedjongens

Wijk aan Zee is een mooi dorpje aan de Noordzeekust. Maar er liggen gevaren op de loer voor de leefbaarheid van het plaatsje. Zo is er de milieu-overlast die buurman Tata Steel veroorzaakt. En nu is er ook nog eens een serieus plan dat voorziet in de bouw van tweehonderd huizen.

Hoe gaat Noord-Holland om met de vastzittende woningmarkt?
Noord-Hollanders voelen zich gevangen in hun eigen woning. Ze zien geen mogelijkheden om binnen hun eigen gemeente naar een andere betaalbare huur- of koopwoning te verkassen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Panel, waarvoor ruim 1.200 provinciegenoten over hun woningmarkt werden bevraagd.

Ali Bal van SamenBeverwijk heeft niets tegen woningbouw. Vaak is dat hard nodig. Maar in het geval van Wijk aan Zee heeft hij ernstige twijfels. Als hij de plannen bekijkt, krijgt hij de indruk een dure brochure van een makelaar in te kijken.

Speeltuin voor vastgoedjongens
Hoewel de VVD, de grootste coalitiepartij, laat weten dat er wel degelijk ook goedkopere huizen worden gebouwd, kan Bal zich niet aan de indruk onttrekken dat Wijk aan Zee straks een speeltuin is voor makelaars en 'vastgoedjongens.'

Jammer gemiste kans
"Als je wil bouwen, zorg dan dat ook starters een kans krijgen. Maar die hebben het geld niet voor huizen in het hogere segment. Jammer, gemiste kans", vindt Bal. Hij is bang dat alles aan de markt wordt overgelaten. Zelf zou hij liever zien dat de gemeente Beverwijk, waar Wijk aan Zee onder valt, beleid maakt op woongebied. 

"In Wijk aan Zee is een groot aantal woningen dat als Airbnb wordt verhuurd. Daarnaast zijn er ook pensions voor arbeidsmigranten. Ik zeg niet dat deze mensen weg moeten, maar ga eens kijken of je er een oplossing voor kunt vinden door ze op een centrale plek woonruimte te geven zodat er ruimte voor starters ontstaat in Wijk aan Zee. Dan hoef je misschien helemaal niet te bouwen."

Nieuwbouw wel nodig
Bart van Wijck (raadslid VVD) vindt nieuwbouw in het dorp wél nodig. "Een dorp moet vitaal blijven. Zonder voldoende mensen verlies je je voorzieningen. Nu hebben we nog een bus rijden en een supermarkt. Zonder nieuwe mensen loop je de kans dat je die kwijtraakt. Dan krijg je een dood dorp."

Ook door de milieu-overlast die Tata Steel veroorzaakt, moet wat Ali Bal betreft vraagtekens worden geplaatst bij woningbouw. "Ik kan me voorstellen dat mensen hier niet meer willen wonen. Ze vragen zich af: wil ik mijn kinderen hier nog wel laten opgroeien met al die uitstoot."

Van Wijck vindt Wijk aan Zee 'nog altijd een prachtig dorp met aardige mensen.' En wat betreft de uitstoot van Tata Steel denkt hij dat het bedrijf serieus bezig met een schonere toekomst. "Tata Steel heeft beterschap beloofd. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat we de grootste problemen achter de rug zouden moeten hebben."

Klik hier voor ons hoofdverhaal en alle andere regionale verhalen over de vastzittende Noord-Hollandse woningmarkt.