Ga naar Content
Noord-Holland

Woningmarkt zit muurvast, creatieve oplossingen noodzakelijk: dit gebeurt er in jouw regio

16 januari 2019, 07.00 uur · Aangepast 16 januari 2019, 15.28 uur
Door: · Foto: AdobeStock/Oleg Totskyi

Veel Noord-Hollanders voelen zich gevangen in hun eigen woning. Ze zien geen mogelijkheden om binnen hun eigen gemeente naar een andere betaalbare huur- of koopwoning te verkassen. Dat blijkt uit onderzoek van het NH Nieuws Panel, waarvoor bijna 1300 provinciegenoten over hun woningmarkt werden bevraagd.

Bijna de helft (49,2 procent) van de respondenten stelt dat er binnen de eigen gemeentegrenzen onvoldoende alternatieve woonruimte beschikbaar is, en ze daarom naar andere gemeentes zouden uitwijken.

Die beperkte mobiliteit is hypothetisch: respondenten die zeggen dat er binnen hun eigen gemeente onvoldoende betaalbare alternatieve woonruimte beschikbaar is, voelen lang niet allemaal de behoefte om stante pede te verhuizen.

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes. 

Toch is het ook niet uitsluitend theorie, want volgens UvA-onderzoeker Cody Hochstenbach zorgen ontwikkelingen op de woningmarkt er wel degelijk voor dat ook in praktijk sommige groepen steeds meer beperkt worden in hun verhuismogelijkheden. 

Gentrificatie
Een van die ontwikkelingen is gentrificatie, legt de onderzoeker uit. Door probleemwijken sociale, economische en culturele impulsen te geven, worden die gebieden interessanter voor hoogopgeleiden. "Tegelijkertijd heeft dit tot gevolg dat de woningprijzen aanzienlijk zullen stijgen, en dat er steeds minder plek overblijft voor mensen met lage inkomens."

Hoe gentrificatie mensen 'gevangen' houdt in eigen woning - NH Nieuws

Hochstenbach stelt dat die mensen in Nederland 'niet snel uit hun woning worden getrapt'. "Maar als ze moeten verhuizen - vanwege echtscheiding, baanverlies of omdat de kinderen het huis uit willen - zijn er vanwege diezelfde gentrificatie nauwelijks meer woonmogelijkheden beschikbaar." Die mensen worden gedwongen naar andere buurten, stadsdelen of zelfs andere gemeentes te verhuizen.

Nog meer gentrificatie
Waar Amsterdam-Noord momenteel in hoog tempo gentrificeert, heeft de ontwikkeling het Haarlemse Schalkwijk nog niet in z'n greep. Dit tot teleurstelling van veel ondernemers, die maar wat graag hogeropgeleide en kapitaalkrachtigere nieuwkomers zouden verwelkomen. Ze eisen dan ook dat de gemeente een streep zet door het afgesproken quotum van veertig procent sociale huurwoningen voor grote nieuwbouwprojecten in de wijk. 

Dat gentrificatie op veel plekken voorkomt, blijkt uit het grote aantal respondenten dat aangeeft dat de samenstelling van hun buurt is veranderd sinds de huizenprijzen in de lift zitten. Iets meer dan één op de drie (36 procent) respondenten geeft aan dat er de afgelopen jaren een flinke groep mensen met een dikkere portemonnee in hun buurt is komen wonen. Van die respondenten ervaart ongeveer één op de vijf dat als een positieve ontwikkeling, terwijl tweederde negatief is over de veranderde bevolkingssamenstelling.

Lokaal beleid 
Hoewel gentrificatie een spontaan proces kan zijn, is het volgens onderzoeker Hochstenbach de afgelopen jaren lokaal beleid geweest. Door meer hoogopgeleide creatievelingen te trekken, kan de stad beter concurreren met andere steden. En door probleemwijken te pimpen, stimuleer je als overheid stijging van de gemiddelde huizenprijs. 

💬 Whatsapp ons!
Wat is jouw verhaal? Waar loop jij tegen aan in je zoektocht naar een woning? Laat het ons weten op 0630093003!

Om de woningmarkt uit z'n te krappe jas te krijgen, moet het volgens de onderzoeker voor woningcorporaties makkelijker worden gemaakt te investeren in nieuwbouw. Hoe de overheid woningcorporaties die ruimte kan bieden, legt Hochstenbach hieronder uit.

"Overheid heeft woningcorporaties terug in hok geduwd" - NH Nieuws

Dit gebeurt er bij jou in de buurt
Toch zijn het niet uitsluitend de overheid en woningcorporaties die het verschil kunnen maken. Uit talloze initiatieven door de hele provincie blijkt dat de krappe huizenmarkt mensen creatief maakt. Zo blijken veel jongeren in Enkhuizen graag een tiny house te willen betrekken en zijn in Weesp leegstaande kantoren en een kerkgebouw omgebouwd tot woningen. Enkele Rijpers hebben het heft in eigen handen genomen zijn zelf een woningbouwcorporatie gestart.

Ook op plekken waar wel voldoende gebouwd wordt, zoals in Haarlemmermeer en Wijk aan Zee, uiten bewoners hun zorgen. Want wie garandeert dat de lokale bevolking profiteert van die extra woningen en ze niet worden 'ingepikt' door nieuwkomers? De gemeente Schagen roept jongeren op zich vooral op tijd in te schrijven, om zo snel mogelijk aanspraak te kunnen maken op een sociale huurwoning. Hoe lang het in Het Gooi duurt voordat je een sociale huurwoning krijgt, lees je hier.

Als grootste stad van de provincie spant Amsterdam de komende decennia de kroon op het gebied van nieuwbouw. Van de 200.000 woningen die tot 2040 in de Metropoolregio Amsterdam moeten worden gebouwd, verrijst een vijfde (40.000) in het nieuwe Amsterdamse stadsdeel Haven-Stad. Maar hoe garandeer je dat de uitdijende stad ook leefbaar blijft? De stad van de toekomst is duurzaam en autoluw, aldus deze twee architecten.