Ga naar Content
Gooi

VVD-fractievoorzitter: 'Vastgoedontwikkelaars willen maximale winst, geen sociale woningbouw'

16 januari 2019, 10.07 uur · Aangepast 16 januari 2019, 11.57 uur
Door: · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

Veel vastgoedontwikkelaars houden geen rekening met het maatschappelijk belang van een woningbouwproject. Volgens Jens Duyts, fractievoorzitter van de VVD Gooise Meren, zorgt de macht van de ontwikkelaars ervoor dat gemeenten moeite hebben om hun doelstelling voor het aantal sociale huurwoningen te realiseren.

Op de wachtlijst voor een sociale huurwoning staan in de regio Gooi en Vechtstreek 36.000 mensen. Die wachtlijst zal de komende jaren niet worden opgelost, want er worden 'slechts' 1.500 sociale huurwoningen gebouwd, zo blijkt uit onderzoek van NH Nieuws onder de zeven Gooise gemeenten. 

Lees ook: Bouw sociale woningen Gooi blijft ver achter bij lengte wachtlijst: 'Dat is dramatisch'

Bijna alle gemeenten geven wel aan als doelstelling te hebben dat minstens een derde van de nieuwbouw bestaat uit sociale woningbouw, maar dat is in de praktijk erg lastig. Volgens Duyts komt dat onder meer door projectontwikkelaars die het gemeenten moeilijk maken om die doelstelling te halen. 

Duyts vertelt dat de vastgoedontwikkelaars vaak voor de winst gaan en daardoor niet altijd kiezen voor sociale woningbouw: 

Jens Duyts, VVD Gooise Meren, over de macht van projectontwikkelaars - NH Nieuws

Met name kleine gemeenten hebben volgens Duyts vaak moeite dit af te dwingen. Een extreem voorbeeld is het nieuwbouwproject De Krijgsman in Muiden, waar na fouten van de toenmalige gemeente Muiden de projectontwikkelaar bedong dat er helemaal geen sociale huurwoningen hoefden te worden gebouwd. 

Volgens Duyts is het voor de kleinere gemeenten soms lastig om op te boksen tegen de projectontwikkelaars:

Duyts (VVD Gooise Meren): 'Je mag als gemeente geen fouten maken' - NH Nieuws

Volgens de VVD'er is de oplossing dat gemeenten het heft in eigen hand nemen en grond aankopen, zodat ze zelf kunnen bepalen welk type huizen er gebouwd mogen worden.

Lees ook: 'Voor ouderen zijn er woonsubsidies, voor jongeren zijn die er niet'

"Daar waar het kan, probeer je het te halen", aldus de VVD'er. 

'Gemeente moet zelf grond kopen' - NH Nieuws

Overigens maakt Duyts wel als kanttekening dat als de gemeenten zelf investeren in grondaankoop, de wachtlijst voor sociale huurwoningen ook niet volledig zal verdwijnen.

Duyts legt uit dat er vaak een afweging zit in bouwen of natuurbehoud: 

Jens Duyts van de VVD Gooise Meren over het oplossen van de wachtlijst voor sociale huurwoningen - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!