Ga naar Content
Haarlem

Forse celstraffen geëist tegen 'hotelpiraten' Henk en Jolanda

15 januari 2019, 13.50 uur · Aangepast 15 januari 2019, 14.24 uur
Door: · Foto: Hotel Marcant Tubbergen

Vier jaar cel is er vandaag geëist tegen de man van het oplichtersduo Henk en Jolanda. Tegen de vrouw werd drie jaar geëist. De twee deden zich voor als een stel uit Heemstede en De Kwakel en lichtten jarenlang horecagelegenheden op.

De twee aten en sliepen in twintig hotels en bed & breakfasts verspreid door het land en gingen ervandoor zonder te betalen. Geregeld leenden ze fietsen die ze vervolgens nooit meer terugbrachten, zo meldt de NOS

De gedupeerden eisten samen zo'n 20.000 euro terug van het tweetal. De man van het oplichtersduo is al verschillende keren veroordeeld, voor het eerst in 1997. Later kreeg hij ook tbs en werd hij behandeld in een kliniek. Zijn vrouw is al vier keer veroordeeld.

Henk uit Heemstede
De man (63) gaf zich meestal uit voor 'Henk', de vrouw (54) gebruikte doorgaans haar echte voornaam. Het stel werkte ook met valse achternamen. Zo noemden ze zich de familie Van Doorn of De Koning.

Ook gaven ze vaak valse adressen op: zo zouden ze in Heemstede wonen of in De Kwakel. De man vertelde ook dat hij bij defensie had gewerkt. 

Oude kennis
Niet alleen horecagelegenheden vielen ten prooi aan het stel. Ook ruim 40 particulieren werden opgelicht. Ze wonnen het vertrouwen door zich voor te doen als vroegere kennissen, oud-collega's of mede-kerkgangers. Met de smoes dat ze hun bankpasjes vergeten waren, leenden ze geld. Ze vertelden dan dat hun dochter in het weekend zou komen terugbetalen, maar dat was altijd tevergeefs.

Lees ook: Hoe een cv-monteur op rooftocht ging door de provincie

De slachtoffer werden online uitgezocht. Het stel zocht privé-informatie op over hun nieuwe doelwit. Geregeld kwamen ze uit bij militairen of in religieuze kringen, waar ze gesprekken met mensen over het geloof voerden. Henk en Jolanda zochten naar gelovigen, omdat ze verwachtten dat die meer zouden geven.

Op 29 januari doet de rechtbank uitspraak. V. en H. zijn daar niet bij aanwezig.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!