Noordkop & Texel

NL
V

Woningnood in Schagen: 'Schrijf je vooral op tijd in voor een huurwoning'

16 januari 2019, 07.00 uur · Aangepast 16 januari 2019, 07.26 uur

De gemeente Schagen roept jongeren en ouderen op zich vooral op tijd in te schrijven voor een huurwoning. Woningzoekenden komen zo eerder aan bod en inzage in het aantal woningzoekenden is belangrijk om druk uit te oefenen op de provincie voor meer woningbouw en meer betaalbare sociale huurwoningen.

Hoe gaat Noord-Holland om met de vastzittende woningmarkt?
Noord-Hollanders voelen zich gevangen in hun eigen woning. Ze zien geen mogelijkheden om binnen hun eigen gemeente naar een andere betaalbare huur- of koopwoning te verkassen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Panel, waarvoor ruim 1.200 provinciegenoten over hun woningmarkt werden bevraagd.

"Er stonden meer dan duizend mensen in de rij om zich in te schrijven voor één van de 48 woningen hier," vertelt wethouder Jelle Beemsterboer bij de nieuwe flat aan de Beethovenlaan in Schagen. "Dat was voor ons een signaal dat wat we aan het doen zijn, meer sociale huurwoningen bouwen, nodig is."

In de auto slapen
Er zijn zo'n 2000 woningzoekenden in de gemeente Schagen. De gemiddelde wachttijd loopt op van 4 tot 7 jaar. "Dat is gewoon veel te lang. De nood is zo hoog, dat wij het nodig hebben dat de provincie ons zo vrij mogelijk laat om nu woningen te bouwen. Er zijn veel schrijnende gevallen. Mensen slapen in de auto, omdat ze niets hebben."

Kleiner wonen
Jelle Beemsterboer heeft een oproep gedaan aan woningzoekenden om zich in te laten schrijven. "Jongeren willen het nog wel eens vergeten zich in te schrijven als ze 18 zijn, maar ook voor ouderen die kleiner willen gaan wonen is het belangrijk. Of bij een scheiding; als je nog vier tot zeven jaar bij je ex moet wonen is dat geen pretje."

Lees ook: Schagen wil meer vertrouwen van provincie voor woningbouw

Per jaar komen er zo'n 200 woningen bij in de gemeente. In Schagen zelf staan twee projecten op stapel die op korte termijn zo'n 80 huurwoningen opleveren. "De woningmarkt is echt aan het overkoken en het enige echte antwoord is: Meer bouwen."

Klik hier voor ons hoofdverhaal en alle andere regionale verhalen over de vastzittende Noord-Hollandse woningmarkt.

NH Nieuws/ Jurgen van den Bos