Ga naar Content

Verzet tegen 'overkill' aan sociale woningen in Schalkwijk

De inhaalslag bij het bouwen van sociale woningen in Haarlem betekent een ware 'overkill' voor Schalkwijk. Dat vinden winkeliers en de wijkraden. Ze willen dat de gemeente de eis van 40 procent sociale woningbouw per groot project van tafel haalt voor de plannen van woontorens bij het winkelcentrum.

Hoe gaat Noord-Holland om met de vastzittende woningmarkt?
Noord-Hollanders voelen zich gevangen in hun eigen woning. Ze zien geen mogelijkheden om binnen hun eigen gemeente naar een andere betaalbare huur- of koopwoning te verkassen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Panel, waarvoor ruim 1.200 provinciegenoten over hun woningmarkt werden bevraagd.

Het winkelcentrum Schalkwijk strijdt al bijna 20 jaar tegen de verloedering. Het eens zo luxe shoppingmall kent veel leegstand. Met plannen voor een bibliotheek, kinderopvang, een bioscoop en ook culturele activiteiten zoals concerten, moet er weer leven in de brouwerij komen. 

Een woontoren aan de zuidelijke kant van het centrum met 632 woningen is daarvoor noodzakelijk. "Je ruimt lege winkelmeters op en je er komen nieuwe bewoners bij die boodschappen in het winkelcentrum kunnen gaan doen", licht voorzitter Jan Konijn van de winkeliersvereniging toe. 

Lees ook: In kaart: waar bouwt het overvolle Haarlem nog tienduizend woningen?

Hijzelf heeft een slagerij en er moeten volgens hem meer speciaalzaken bijkomen. "En die groep mensen die daar hun boodschappen doet, komen minder uit de sociale klasse."

Bouwstop
De beleggers hebben ook al geklaagd bij de gemeente. Ze dreigen met een bouwstop. Tot schrik van de wijkraden. Wijkraadsvoorzitter Frank Hilterman van Meerwijk: "Dit is juist het moment om het sociaal economische draagvlak van deze wijk te versterken."

Het winkelcentrum Schalkwijk ligt in Meerwijk, dat met 79 procent het hoogst aantal sociale woningen heeft. Uit een onderzoek door RIGO 'Veerkracht in Corporatiebezit' blijkt dat er meer overlast ontstaat als er meer dan 67% procent sociale woningbouw in een wijk is. 

Verwarde mensen
Hilterman voorziet dan ook problemen met verwarde mensen, omdat vanuit rijksbeleid deze mensen meer in hun eigen buurt moeten worden geholpen. "Als ik met de wijkagent praat, zegt hij ook dat hij heel veel tijd kwijt is aan deze mensen, terwijl hij aan zijn eigen werk als wijkagent niet toekomt." 

De winkeliers willen in overleg met de gemeente het percentage sociale woningbouw voor de woontoren in ieder geval terug naar 20 procent. De wijkraden staan open voor andere oplossingen, zoals starterswoningen. "Dan krijg je toch een ander publiek dan statushouders, ggz-cliënten en dergelijken", vindt Frank Hilterman. 

Klik hier voor ons hoofdverhaal en alle andere regionale verhalen over de vastzittende Noord-Hollandse woningmarkt.

Foto: