Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Onderzoek naar schadelijk lood in speeltuinen Edam en Volendam

15 januari 2019, 13.40 uur
Door: · Foto: ANP

Op speelplekken in Edam en Volendam wordt onderzoek gedaan naar de concentratie lood in de bodem. Dit is volgens het RIVM 'wenselijk', omdat op de plekken waar mogelijk een verhoogd gehalte lood in de grond zit en waar kinderen spelen, maatregelen genomen moeten worden.

De omgevingsdienst IJmond heeft samen met gemeenten in de regio alle speelplekken in kaart gebracht. Ze gaan samen met de provincie Noord-Holland bodemonderzoek doen bij scholen, kinderopvangplekken en buitenspeelplaatsen, is te lezen op de website van de gemeente Edam Volendam. Zo wordt duidelijk of er een risico is en of er extra acties nodig zijn. 

Lees ook: Hilversumse speeltuinen worden onderzocht op gevaarlijk lood

In de folder Let op Lood! die de gemeente op de website heeft geplaatst, valt te lezen dat met name kinderen tot zes jaar gevoelig zijn voor lood. "Als kinderen op vervuilde grond spelen, kunnen zij lood binnenkrijgen. Inname van lood kan nadelige effecten hebben op de gezondheid", klinkt het. 

Handen wassen 
Op veel plekken zit lood in de bodem. Op basis van historische informatie en eerder uitgevoerde bodemonderzoeken, zijn er locaties in kaart gebracht waar er wordt verwacht dat de hoeveelheid lood in de bodem hoger is. Met name als kinderen na het spelen hun handen in hun mond stoppen, is er een verhoogd risico. Er wordt dan ook aangeraden om kinderen altijd hun handen te laten wassen na het spelen in een speeltuin. 

De uitkomsten van het onderzoek worden nog begin dit jaar verwacht. Dan wordt duidelijk waar precies maatregelen worden genomen. Een voorbeeld van zo'n maatregel is kunstgras of volledige betegeling van de speelplek. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!