Ga naar Content

Manhattan-wijken bieden oplossing voor woningtekort in Hoofddorp

Hoogbouw is terug van weggeweest. Na Holland Park in Diemen, komt bij het station van Hoofddorp de nieuwe stadswijk Hyde Park met woontorens tot 45 meter hoog. Hoewel omwonenden sceptisch zijn, staan gemeenten volgens de projectontwikkelaar te springen.

Hoe gaat Noord-Holland om met de vastzittende woningmarkt?
Noord-Hollanders voelen zich gevangen in hun eigen woning. Ze zien geen mogelijkheden om binnen hun eigen gemeente naar een andere betaalbare huur- of koopwoning te verkassen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Panel, waarvoor ruim 1.200 provinciegenoten over hun woningmarkt werden bevraagd.

In Hoofddorp maakt bedrijventerrein Beukenhorst-West plaats voor de eigentijdse wijk Hyde Park met stadse allure. 4.000 woningen in torenhoge woongebouwen en het NS-station om de hoek. "We hebben een ontzettend tekort aan woningen in de gemeente. Het mooie aan deze wijk is dat het woningen zijn voor heel veel verschillende doelgroepen", zegt wethouder Wonen Jurgen Nobel.

Doelgroepen
"Waar we vroeger alleen eengezinswoningen bouwden, kiezen we nu voor een diverser woonbeleid." Er zullen huur- en koopwoningen voor starters, ouderen en jongeren worden gebouwd. Ook wordt een deel sociale huur en komen er penthouses op de bovenste verdiepingen.
 
Projectontwikkelaar Snippe heeft ook de vergelijkbare wijk Holland Park in Diemen ontwikkeld en ziet dat er veel vraag is naar deze creatieve vorm van hoogbouw. "Gemeenten zien dat je van oude bedrijventerreinen aantrekkelijke woonwijken kunt maken", zegt Theo Dohle, woordvoerder van projectontwikkelaar Snippe. "Dat zorgt ervoor dat veel gemeenten nu contact leggen en ook zoiets willen in hun gemeente."
 
Ghetto
De grote zorg van omwonenden van het nieuwe Hyde Park is dat het een ongezellige, massale stadse wijk dreigt te worden waar zij juist hinder van ondervinden. Ze klagen over het verdwijnende zonlicht, te weinig parkeerruimte en weinig groen. Bovendien zou de infrastructuur niet berekend zijn op zoveel nieuwe mensen. "Het is zó massaal, het heeft alles in zich om een ghetto te worden", zegt bewoner Margret Bodegom. 

Dohle van projectontwikkelaar Snippe ziet dit niet gebeuren. "Aan de variatie in de gevels, zie je ook hoe gevarieerd de bewoners worden", zegt Dohle. "Er komen ook gemaksvoorzieningen, er komt horeca. Het wordt echt een buurtje op zichzelf, waar mensen elkaar op straat of in de binnentuin ontmoeten. Een fijne plek om te wonen en te leven." 

'Fantastisch'
Ook Holland Park is voorlopig nog een bouwput, maar de eerste bewoners zijn er al ingetrokken "Het bevalt prima", zegt een jonge vrouw die dringend op zoek was naar een huisje. "Het is een toplocatie. We zitten wel dicht op elkaar, maar daar merk je niet veel van. Nu we nog geen gordijnen hebben, hebben we alleen last van de bouwvakkers 's ochtends."

Een bewoonster die op zes-hoog woont is erg blij met haar nieuwe woonplek die dicht bij de metro ligt. "Ik vind het fantastisch", zegt ze. "We hebben een whatsappgroep met de buren en het is heel gezellig. In Hoofddorp hoeven ze niet bang te zijn. De architect heeft het zo bedacht dat het juist veilig is met verschillende hoogtes, ingangen en kleuren." 
 
20.000 woningen
Het Haarlemmermeerse college gaat boven alles inzetten op woningbouw. Naast de 4.000 woningen die worden gerealiseerd bij het station van Hoofddorp, is het plan om ook verspreid door de hele gemeente in de kleine kernen 20.000 verschillende type huur- en koopwoningen te bouwen.  

Hoewel wethouder Nobel een groot voorstander is van deze nieuwe manier van bouwen, ziet hij dergelijk Manhattan-wijken niet in andere, kleinere kernen in de gemeente verschijnen. "Zeker niet in dit formaat", aldus Nobel. 

Klik hier voor ons hoofdverhaal en alle andere regionale verhalen over de vastzittende Noord-Hollandse woningmarkt.

Foto: