Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Informateur Bergen: "Met zes partijen verder voor nieuwe coalitie"

14 januari 2019, 22.19 uur · Aangepast 14 januari 2019, 22.32 uur

Zes partijen in Bergen zouden verder moeten praten voor de vorming van een nieuwe coalitie. Dat stelt informateur Hans Huibers na een eerste gespreksronde met de acht partijen in de Bergense gemeenteraad. Gemeentebelangen BES en Behoorlijk Bestuur Bergen vallen buiten de boot.

KIES Lokaal, GroenLinks, VVD, CDA, D66 en PvdA zijn door informateur Hans Huibers uitgenodigd om verder te praten over een nieuw breedgedragen coalitieakkoord in Bergen. In de kustgemeente rommelt het al jaren op politiek en bestuurlijk niveau omdat de partijen niet met elkaar samenwerken en er stevige verdeeldheid is over een aantal grote onderwerpen.

Lees ook: Nieuwe informateur Bergen moet stabiliteit terugbrengen: "We gaan eerst praten"

Nadat binnen een halfjaar twee van de vier wethouders zijn vertrokken, is Huibers begin deze maand door de VVD en KIES Lokaal gevraagd te onderzoeken of er een nieuw stabiel bestuur mogelijk is. Vorige week sprak Huibers met alle acht partijen. Vanavond bracht hij zijn eerste advies aan hen uit. 

Huibers: "Mijn advies is verder te praten met zes partijen voor een breedgedragen coalitie met een stabiele meerderheid. Die zes partijen reageerden overwegend positief op mijn voorstel en gaan nu ruggespraak houden. Ze hebben tot woensdagmiddag de tijd om te antwoorden of zij verder willen praten over de inhoud."

Die zes partijen willen dat nieuwe bestuur overigens niet vormen met Behoorlijk Bestuur Bergen (BBB) en Gemeentebelangen. "Voor BBB hebben alle partijen veel waardering, maar zij vinden de nieuwe fractie nu nog onvoldoende stabiel om bestuurlijke verantwoording te dragen."

Uitgesloten
"In Gemeentebelangen hebben de andere partijen niet veel vertrouwen", concludeert Huibers. "Die partij wordt door hen, ieder in verschillende toonaarden, uitgesloten voor deelname aan een nieuw college."

"BBB en Gemeentebelangen kunnen altijd een toekomstig coaltieakkoord mede-onderschrijven. Ook kan het nog gebeuren dat een van de zes partijen later afvalt. Voor een stabiel bestuur zijn minstens 13 van de 21 zetels in de raad nodig." 

Lees ook: Wethouder Bergen moet veld ruimen: ''Dit getuigt van weinig zelfreflectie''

Volgens Huibers willen de zes partijen dat de inwoners het vertrouwen terugkrijgen in de politiek. "Daarbij staat burgerparticipatie hoog op de lijst, maar niet in de vorm van 'Code Oranje' waarbij ieder besluit getoetst wordt bij de burgers. De partijen denken meer aan 'wijkgericht werken' en in 'dorpsvisies'."

Hete hangijzers
Huibers stelt daarnaast in zijn rapport dat de zes partijen bereid zijn de patstelling over de zogenoemde hete hangijzers (onder meer het centrumplan Bergen en de Egmondse voetbalfusie-locatie) te doorbreken. "Er is vanuit de huidige collegepartijen en de oppositie gesteld dat er ruimte is om vanuit de kaders die gesteld zijn te kijken of er aanpassingen wenselijk of noodzakelijk zijn."

"Bovendien speelt er in Bergen meer dan alleen die grote onderwerpen die voor verdeeldheid zorgen. Daarmee moeten die onderwerpen niet gebagataliseerd worden, maar men moet de zaken wel in juiste proporties zien", besluit Huibers.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!