West-Friesland

NL
V

Lieke (19) ziet het al helemaal voor zich: wonen in een Tiny House

16 januari 2019, 07.00 uur · Aangepast 16 januari 2019, 07.25 uur

Ze woont nog thuis bij haar ouders, maar Lieke Post (19) wil niets liever dan wonen in een Tiny House. In het voorjaar worden er een aantal in Enkhuizen gebouwd en de vraag is enorm: er zijn ruim 300 aanmeldingen.

Hoe gaat Noord-Holland om met de vastzittende woningmarkt?
Noord-Hollanders voelen zich gevangen in hun eigen woning. Ze zien geen mogelijkheden om binnen hun eigen gemeente naar een andere betaalbare huur- of koopwoning te verkassen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Panel, waarvoor ruim 1.200 provinciegenoten over hun woningmarkt werden bevraagd.

"Ik heb eerder al nagedacht om zelf een Tiny House te bouwen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik er nu een in Enkhuizen kan huren", zegt Lieke Post. Drie jaar geleden werkte ze met haar vader een plan uit om zelf een Tiny House te bouwen in Heerenveen, waar ze zou gaan studeren. Omdat ze uiteindelijk toch voor een studie in Amsterdam koos, bleef Lieke thuis wonen. Sindsdien is ze op zoek naar een jongerenwoning. 

'Weinig keus'
Woningcorporatie Welwonen heeft in Enkhuizen zeventien jongerenwoningen, bestemd voor jongeren tot 23 jaar. Lieke: "Er is sowieso weinig anders in de buurt. In een periode van twee jaar komen er voor mij maar twee woningen vrij die ook heel snel weer bezet waren."

Lees ook: Mogelijk in het voorjaar eerste Tiny Houses in Enkhuizen

Het Tiny House-project moet een eerste stap zijn om in de woningbehoefte van jongeren te voorzien. Tot eind november konden jongeren zich aanmelden. Ook al is de minimum leeftijd voor een Tiny House 23 jaar, daar laat Lieke zich niet door weerhouden: "Ik heb me gewoon aangemeld, waarschijnlijk duurt het toch nog wel een tijd voordat de Tiny Houses er echt zijn". 

Droomlocatie
Enkhuizers hebben meegedacht over de mogelijke locaties van de maximaal tien Tiny Houses die er komen. "Er zijn verschillende locaties door bewoners voorgesteld. Het is nu aan de gemeente om een geschikte locaties te bepalen", aldus een woordvoerder van Woningcorporatie Welwonen. 
Lieke ziet het al helemaal voor zich: haar droomlocatie is bij camping De Vest aan de Noorderweg: "Je zit nog in een bewoond stuk en er is hier ook veel sociale controle. Ik zou het heerlijk vinden om hier te gaan wonen."

Klik hier voor ons hoofdverhaal en alle andere regionale verhalen over de vastzittende Noord-Hollandse woningmarkt.

NH Nieuws