Ga naar Content

Parkinsonpatiënt in grote zorgen om medicijntekort: "Een schande, dit kan echt niet"

Parkinsonpatiënt Ans Vaneker (65) uit Haarlem maakt zich grote zorgen, nu het medicijn levodopa moeilijk verkrijgbaar is. Niet alleen levodopa, maar ook andere medicijnen zijn steeds vaker niet - of tijdelijk niet - leverbaar. Apotheker Roelf te Velde herkent de zorgen, want het medicijntekort wordt steeds groter.

"Een schande, vind ik. Dit kan echt niet, want bijna alle 50.000 patiënten zijn van levodopa afhankelijk." Ans Vaneker kreeg twintig jaar geleden op haar 45ste de diagnose Parkinson. Sindsdien is ze afhankelijk van Levodopa. Het medicijn stuurt haar spieren aan, waardoor Ans zich makkelijker kan bewegen.

Ook de Haarlemse apotheker Roelf te Velde merkt het groeiende medicijntekort en moet steeds vaker 'nee' verkopen. "We zien toch ongeruste mensen, bezorgde mensen. Soms mensen die boos zijn en niet snappen dat medicijnen er niet zijn." 

Groeiend medicijntekort
De afgelopen twee jaar is het tekort aan medicijnen met 8 procent toegenomen. Dat blijkt uit een jaarlijks overzicht van apothekersorganisatie KNMP. In 2016 waren er 710 gevallen dat een medicijn tijdelijk of definitief niet leverbaar was. Vorig jaar ging dat om 769 gevallen.

Het medicijntekort is al jaren aan het groeien. Volgens het KNMP ontstaan de tekorten door de lage medicijnprijzen in Nederland. Hierdoor is Nederland - in vergelijking met andere landen met hogere medicijnprijzen - niet aantrekkelijk voor medicijnfabrikanten. Ook onstaan er tekorten aan medicijnen door productieproblemen bij de fabrikant. 

Lees ook: De Peiling: Ongebruikte medicijnen hergebruiken of vernietigen?

Voorraadje
Ans heeft gelukkig een voorraad aan levodopa, zodat ze een tijdje vooruit kan. "Ik heb hier een apart doosje pillen staan die ik apart heb gelegd voor het geval het niet leverbaar is."

Verschillende medicijnen
Bij veel verschillende medicijnen is er een tekort. In 2018 ging dat onder andere om de anticonceptiepil, het kankermedicijn fludarabine en levodopa. Parkinsonpatiënten kunnen wel overstappen op een ander medicijn dan levodopa, maar de kans is groot dat hun dagelijks functioneren dan negatief beïnvloed wordt. 

Lees ook: Strijden tegen Parkinson: "Het enige leuke aan de ziekte is boksen"

Als Ans het levodopa niet inneemt, gaat ze trillen en veel bewegen. "Ik zou niet weten hoe ik verder moet. Razend word ik er van. Dat kan je toch niet maken?"

Voorraad
Minister Bruins van Medische Zorg heeft het voorstel om van elk medicijn voorraden voor drie tot vier maanden aan te leggen. Daarmee kan 60 procent van het medicijntekort voorkomen worden.