Ga naar Content
Gooi

"Oprichting crematorium Hilversum is onzorgvuldig en overhaast gedaan"

14 januari 2019, 17.01 uur · Aangepast 28 januari 2019, 12.07 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Google Streetview

De oprichting in 2016 van het crematorium in Hilversum zou "onzorgvuldig en overhaast" zijn gebeurd. Dat is gebleken uit een onderzoek van de rekenkamer. Bovendien is de gemeenteraad verkeerd geïnformeerd en kan de verzelfstandiging van het begraven en cremeren de gemeente in de toekomst nog heel veel geld gaan kosten.

Het zijn harde woorden waar de rekenkamer mee komt, maar er is dan ook veel mis gegaan bij de bouw van het Hilversumse crematorium, vindt het onafhankelijke orgaan. Dat komt voornamelijk omdat in heel korte tijd veel moest gebeuren: op 21 juni 2016 werd officieel besloten dat een uitvaartstichting het beheer van de begraafplaats en het pas gebouwde crematorium moest overnemen. Al op 1 augustus moest de stichting volledig werkend zijn.

Dat was echter veel te snel, vindt de rekenkamer. "Op dat moment was de huisvesting voor het personeel en materieel nog niet geregeld en de administratie niet op orde." Ook zouden de gedragsregels niet zijn nageleefd en is onvoldoende rekening gehouden met de belangen van onder meer uitvaartondernemers.

Lees ook: Rekenkamer Hilversum start onderzoek naar Uitvaartstichting Hilversum

Tevens was de gemeenteraad verkeerd geïnformeerd. Het jaarlijkse verlies op begraven zou worden gecompenseerd met de verwachte winst op cremeren. Maar het verlies was minder groot dan het leek. En: "Een exploitatiesubsidie aan de stichting bleek een lening te zijn en een voorziening voor het onderhoud aan graven bleek niet te bestaan."

Veel geld kosten
Tot slot kan dit alles de gemeente nog veel geld gaan kosten. "Hilversum loopt risico’s: Het is onduidelijk wat de verzelfstandiging van begraven en cremeren de gemeente heeft gekost en in de toekomst nog zal gaan kosten."

De rekenkamer geeft op 28 januari een toelichting op de bevindingen aan raadsleden. Daarna zal het worden besproken in een raadscommissie en een raadsvergadering. De gemeenteraad beslist uiteindelijk wat ze met dit onderzoek gaat doen. Volgens de rekenkamer is het duidelijk: een volgende keer moet er meer de tijd worden genomen en mag het college niet met foutieve informatie komen. En de risico's moeten worden beperkt nu.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!