Ga naar Content

Bouw sociale woningen Gooi blijft ver achter bij lengte wachtlijst: 'Dat is dramatisch'

Er wordt wel gebouwd in de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek, maar als het gaat om de grote vraag naar sociale huurwoningen is dat aantal maar zeer beperkt. De lange wachtlijst zal de komende jaren niet of nauwelijks korter worden, zo blijkt onderzoek van NH Nieuws.

Hoe gaat Noord-Holland om met de vastzittende woningmarkt?
Noord-Hollanders voelen zich gevangen in hun eigen woning. Ze zien geen mogelijkheden om binnen hun eigen gemeente naar een andere betaalbare huur- of koopwoning te verkassen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Panel, waarvoor ruim 1.200 provinciegenoten over hun woningmarkt werden bevraagd.

In de regio Gooi staan bijna 36.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, van wie in elk geval 12.000 actief op zoek zijn. Dat bijkt uit het onderzoek van NH Nieuws. De komende jaren komen er volgens de planning van de Gooise gemeenten 1501 sociale huurwoningen bij. Bij lange na niet genoeg om die wachtlijst weg te werken.

De vraag naar sociale huurwoningen is veel groter dan er gebouwd wordt - NH Nieuws

"Dat vind ik een probleem", zegt Jens Duyts, fractievoorzitter van de VVD Gooise Meren. "Een gemeente wordt gemaakt door de gemeenschap. Je wil dat kinderen van mensen die hier altijd gewoond hebben hier ook een plekje kunnen vinden. Door de grote concurrentie en druk op de sociale woningbouw lukt dat veel mensen niet. Dat is gewoon echt dramatisch." 

Lees ook: 'Voor ouderen zijn er woonsubsidies, voor jongeren zijn die er niet'

Doelstelling niet gehaald
Bijna alle gemeenten geven wel aan als doelstelling te hebben dat minstens eenderde van de nieuwbouw bestaat uit sociale woningbouw, maar dat blijkt in de praktijk erg lastig. Gooise Meren en Weesp lijken met 336 en 400 woningen het relatief goed te doen. Maar als je dat vergelijkt met het grote aantal woningen dat gebouwd wordt, springen ze er juist in negatieve zin uit: slechts 1 op de 8 nieuwe huizen wordt sociale huur.

Aantal sociale huurwoningen dat elke gemeente wil gaan bouwen - NH Nieuws

Dat komt doordat bij grote nieuwbouwprojecten als de Krijgsman in Muiden en de Weespersluis helemaal geen sociale woningen worden gebouwd. De gemeente Gooise Meren rekent zelf daarom liever zonder De Krijgsman, maar dan nog komt het percentage nieuw te bouwen sociale huurwoningen niet hoger dan 25 procent.

Lees ook: Creativiteit op de woningmarkt: Niet bidden, maar wonen in een kerk

Klik hier voor ons hoofdverhaal en alle andere regionale verhalen over de vastzittende Noord-Hollandse woningmarkt.

Nieuwbouwwijk De Krijgsman in Muiden in aanbouw - Foto: Joost Lammers / NH Nieuws