Ga naar Content
Sport

Jimmink niet ongeschonden, wel strijdbaar na eerste week Dakar

14 januari 2019, 18.17 uur · Aangepast 15 januari 2019, 11.51 uur
Door: · Foto: NH Sport

Het was een zware bevalling voor Martien Jimmink: de eerste week van de Dakar 2019. De Kolhorner maakt dit jaar zijn debuut op het prestigieuze evenement en dat is hem niet in de koude kleren komen te zitten. Jimmink was erg ziek en mocht in de loop van de week bijna niet meer starten.

Toch is de 58-jarige Jimmink nog altijd in de race om Dakar uit te rijden. Ook de zware zesde etappe van maandag, na de rustdag, reed hij uit. "Ik ben wel vijftig keer gevallen en zeker twintig keer heb ik gedacht: ik ben er klaar mee. Dit was echt niet normaal zo zwaar", citeert mediapartner RTV Noordkop de coureur. Dat hij überhaupt nog rondrijdt in Dakar kan al met recht een wonder genoemd worden. Het had namelijk niet veel gescheeld of Jimmink mocht afgelopen week niet eens meer van start gaan. 

Zo ziek als een hond
Hij was gevallen en was vervolgens 'zo ziek als een hond'. "Ik had 39 graden koorts", vertelde hij destijds. "Ik lag te schudden in mijn bed en toen ik wilde opstaan, viel ik zowat om. De koortsremmer die ik kreeg hielp niet. De artsen hebben me helemaal doorgelicht en zij zeiden dat als het niet zou zakken, ik niet mocht starten. Dan lig je er dus uit." De ochtend daarna werd hij opnieuw getest. "Daar werd 38.5 gemeten, maar alle andere testjes en zijn reflexen waren goed. Die dokter snapte er niks van. Toen hij nog een keer de temperatuur opnam was het ineens 37 graden. Dat was goed! Ik mocht starten."

Vervolg
Na de zware zesde etappe van maandag - Arequipa naar San Juan de Marcona, 336 kilometer - staan er nog vier etappes op de planning. Ondanks dat Jimmink lastige dagen heb gehad en 'piest van achteren', is hij strijdbaar om de Dakar uit te rijden. "Je kunt het makkelijk, maar je moet gewoon je rust houden. Dat is wel wat ik echt in me kop heb, maar ik moet even van de schijterij afraken", zegt hij tegen Rallymaniacs. Donderdag 17 januari is de laatste etappe van het evenement. Jimmink staat momenteel op de 95e plaats in het motorklassement.

Eerder maakte NH Sport een item over de Kolhornse coureur. De tekst loopt door onder de video.

Martien Jimmink klaar voor eerste Dakar Rally - NH Nieuws

Coronel
Voor de broers Tim en Tom Coronel loopt de race wat soepeler. De tweeling uit 't Gooi spreekt over 'drie vlekkeloze etappes en een moeizame marathonetappe'. Het meest opvallende nieuws rondom de Coronels ging tot nu toe dan ook over iets anders: de persauto van de twee werd enkele dagen geleden beroofd, waarbij de dieven wat belangrijke bezittingen buit maakten. Toch werden de spullen binnen enkele uren weer teruggevonden. "We hebben veel geluk gehad dat er net iemand stond te filmen, waardoor het kenteken zichtbaar was", aldus Tim Coronel. "De politie heeft met veel mankracht direct gehandeld. Daar zijn we hen ontzettend dankbaar voor."