Noord-Holland

Ethiopiër Ayele Abshero wint halve marathon Egmond

13 januari 2019, 13.48 uur · Aangepast 13 januari 2019, 17.35 uur

ANP/Koen van Weel
ANP/Koen van Weel

EGMOND AAN ZEE - De Nederlandse lopers konden vandaag niet meedoen om de ereplaatsen bij de halve marathon van Egmond. De winst ging op de boulevard in Egmond aan Zee voor de derde keer naar de Ethiopiër Ayele Abshero in 1.04,56 (officieus), voor Taoufik Allam uit Marokko en de Keniaan William Wanjiku. Bij de vrouwen ging de zege naar de Ethiopische Haven Haiku in 1.14,09 (officieus).

Michel Butter, Ronald Schröer, Khalid Choukoud en Edwin de Vries konden in de zware omstandigheden het tempo van de kopgroep niet bijhouden. Op de terugweg door de duinen moesten ze allemaal afhaken bij de tien koplopers.

Met de vuurtoren van Egmond in vizier ontsnapte de Keniaan Wanjiku uit de kopgroep. Hij haalde ook de eerste twee vrouwen bij. Maar de andere lopers gaven het nog niet op en bij de binnenkomst van Egmond ging de latere winnaar Abshero er vandoor. Op de boulevard werd Wanjiku ook nog gepasseerd door de Marokkaan Allam. Abshero won eerder in 2011 en 2014 in Egmond.

Schröer eerst Nederlander
Ronald Schröer kwam als eerste Nederlander over de finish en Stan Niesten was de tweede. Michel Butter die meestal voorin eindigt, moest met een hamstringblessure afhaken.

Vrouwen
Bij de vrouwen maakte Andrea Deelstra de race al vroeg hard, maar na driekwart wedstrijd moest ze die inspanningen bekopen en gingen de Keniase Jackline Chepngeno en de Ethiopische Haven Hailu er samen vandoor. Op het moment dat de eerste man het tweetal inhaalde, gebruikte Hailu de passerende man om afstand te nemen van Chepngeno en de race te winnen.

De eerste Nederlandse was Ruth van der Meijden, die Andrea Deelstra onderweg nog gepasseerd pas.

Lees ook: Samenvatting Egmond Halve Marathon

Lees ook: Schröer en Van der Meijden snelste Nederlanders