Ga naar Content

Het is Ooievaars Wintertelling Weekend: En iedereen moet helpen

Stichting Ooievaars Research & Knowhow (Stork) wil graag weten hoeveel ooievaars in Nederland overwinteren. Om daar achter te komen organiseert de stichting al vanaf 2001 elk jaar in januari een landelijke ‘ooievaars wintertelling’.

Arda van der Lee is voorzitter van Stork. Volgens de Ankeveense gaat het gelukkig weer goed met de ooievaars in Nederland. "Begin jaren ‘70 was de populatie gedaald tot enkele tientallen. Dat kwam door het grootschalige gebruik van het landbouwgif DDT. Met een speciaal programma van de Vogelbescherming vliegen er inmiddels in de zomers weer meer dan duizend in het rond", vertelt ze tegen NH Nieuws.

Lees ook: Purmerendse terror-oehoe is geëmigreerd naar Roe(hoe)menië

Van oudsher trekken de meeste ooievaars in de winter naar Zuid Europa of Afrika. Toch overwinteren er gemiddeld zo’n 600 vogels in Nederland. De stichting vermoedt dat er het er steeds meer worden. "Door de zachte winters bevriest de grond minder en blijft er meer voedsel beschikbaar. De gevaarlijke tocht naar Zuid Europa en Afrika kan dan achterwege blijven', speculeert Van der Lee.

Lees ook: Voor dag en dauw wakken hakken voor de ijsvogel

Toch laten de cijfers tot dusver nog geen duidelijke tendens zien. Hiervoor moet er eerst over een langere periode gemeten worden. De getallen schommelen al jaren rond de vijf á zeshonderd ooievaars. "Als blijkt dat er meer ooievaars overwinteren kan de stichting een beroep doen op de vogelbescherming om speciale plekken voor de ooievaars te creëren, zodat ze ook in de winter aan voedsel kunnen komen", geeft Van der Lee aan.

Geen eenvoudige klus
Het tellen van alle overwinterende ooievaars is geen eenvoudige klus. Omdat de statige vogels regelmatig van plek verwisselen moet het tellen zoveel mogelijk gelijktijdig gebeuren. Hiervoor heeft de kleine stichting hulp van buiten nodig. Van der Lee roept dan ook iedereen op om dit weekend alle gespotte ooievaars aan te melden op de website van Stork: www.ooievaars.eu. Ook kan je (alleen dit weekend) bellen naar 06-82675308.

Zondagavond publiceert de stichting een eerste voorlopige uitslag van de 'ooievaars wintertelling'.