Sport

Tata Steel-schaaktoernooi van start: grootmeester Giri tekent voor tweede plaats

11 januari 2019, 21.52 uur · Aangepast 12 januari 2019, 11.01 uur

NH Nieuws

WIJK AAN ZEE - Anish Giri begint aan het 81ste Tata Steel schaaktoernooi als belangrijkste uitdager van zesvoudig winnaar Magnus Carlsen. "Maar verwacht van mij geen wonderen", waarschuwt de Hagenaar voor te veel optimisme aan de vooravond van 'Tata Chess'.

Giri zal al blij zijn als hij zijn score van vorig jaar evenaart. Toen won hij vijf partijen en eindigde gelijk aan kop met de wereldkampioen uit Noorwegen. Na een noodzakelijk barrage ging Carlsen er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor.

Lees ook: Anish Giri na Tata Steel Chess: "Gedeeld eerste, maar nu ben ik even helemaal stuk"

Giri baalde dat hij de zege aan zijn rivaal moest laten, maar een jaar later kan hij niet anders zeggen dan dat hij 'een geweldige prestatie' heeft geleverd. "Die prestatie evenaren zou een droom zijn", zegt hij na de loting in het congrescentrum van de hoofdsponsor.

Kanonnen
Giro ontmoet in het toernooi één landgenoot, de Groninger Jorden van Foreest. Die keek zijn ogen uit tussen de grote kanonnen van het mondiale schaken. Toch heeft hij tegen de meeste al geschaakt. Er is er maar één bij waar hij nog nooit tegenover zat: Magnus Carlsen.

Van Foreest kan niet wachten tot hij tegen de Noor mag aantreden. "Er zijn natuurlijk veel mooie namen in Wijk aan Zee, maar Carslen springt er voor mij uit. Ik vind het heel bijzonder tegen hem te mogen spelen."

Lees ook: Dorpsbewoners vieren jubileum Tata Chess: "Het zet Wijk aan Zee op de wereldkaart"

Het toernooi begint morgen en duurt tot en met 27 januari. Tata Steel Chess wijkt twee keer uit naar een andere locatie. Woensdag 16 januari strijken de grootmeesters neer in theater De Vest in Alkmaar; op 23 januari spelen ze in de Pieterskerk in Leiden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!