Ga naar Content
Schiphol

Afscheidsboek voor KLM's Boeing 747: "Een iconisch vliegtuig"

11 januari 2019, 19.12 uur · Aangepast 11 januari 2019, 20.43 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Het aftellen is begonnen en het afscheid komt steeds dichterbij: het doek valt voor de Boeing 747 van KLM. De laatste blauwe jumbo verlaat de vloot in 2021. Fans van het vliegtuig zijn in de pen geklommen en verzamelden foto's voor twee afscheidsboeken over de 747 van KLM. Het eerste boek is vandaag uitgekomen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De Boeing 747, die bij KLM in 1971 voor het eerst in gebruik werd genomen, is een van 's werelds meest herkenbare vliegtuigen. Met vier motoren en een bult op het voorste deel van de romp is hij geliefd bij piloten, cabinepersoneel, passagiers en natuurlijk vliegtuigspotters.

Lees ook: Boeing 747 van KLM wordt vereeuwigd in boekvorm

Het uitfaseren van de 747-vloot is al een tijdje bezig. Bijna alle jumbo's eindigen in een Amerikaanse of Spaanse woestijn waar bruikbare onderdelen worden gerecycled. Twee 747's werden overgevlogen naar Twente, waar de kisten uitelkaar zijn gehaald. En onlangs kocht Corendon er nog eentje van KLM om in de hoteltuin van het Village Hotel in Badhoevedorp te zetten. Vier vrachtvarianten van Martinair (waarvan drie met KLM-kleuren) vliegen voorlopig nog door.

Lees ook: NH Airtime: de Boeig 747 met Corendon-kleuren op Schiphol

Het eerste afscheidsboek, Het verhaal van de KLM Boeing 747, The Grand Lady 'Classic', werd vandaag door initiatiefnemer en KLM-piloot Charley Valette overhandigd aan twee oud-boordwerktuigkundigen. De twee mannen werkten jarenlang als 'BWK', een functie die in moderne vliegtuigen is overgenomen door computers en de twee piloten.

Schakelaars en knopjes
Boordwerktuigkundigen Jan Neuteboom en Hans Koppes kregen het eerste exemplaar in de cockpit van de PH-BUK, de KLM-Boeing 747-300 die al sinds 2004 op het terrein van het Aviodrome in Lelystad staat. Het was voor de techneuten alweer lang geleden dat ze op hun oude werkplek in de cockpit zaten. Het duurde ook niet lang voordat alle schakelaars en knopjes werden ingedrukt.

Tekst gaat verder onder de video

Het eerste afscheidsboek van Boeing 747 van KLM is uitgebracht - NH Nieuws/Doron Sajet

Iconisch
Oud-gezagvoerder Ronald Dijkstra, die ook aan het boek meewerkte, kroop voor de gelegenheid weer eens achter het stuur van de jumbo waar hij duizenden vlieguren in maakte: "Een iconisch vliegtuig voor de luchtvaart. Het heeft de luchttransport geopend voor de gewone man. Dat is het unieke aan de 747."

Classic
In dit eerste boek staan de 'classic' Boeing 747's centraal, tot en met de 747-300 zoals die van het Aviodrome. Het tweede boek wordt in 2021 uitgebracht als de laatste Boeing 747-400 van KLM de Nederlandse bodem voorgoed verlaat. De boeken zijn uitsluitend door vrijwilligers gemaakt en de opbrengst gaat naar Wings of Support.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!