Noord-Holland

Michel Butter kent alle kneepjes van Egmond

11 januari 2019, 18.02 uur · Aangepast 11 januari 2019, 19.13 uur

NH Sport/Edward Dekker

EGMOND AAN ZEE - Voor de dertiende keer staat Michel Butter zondag aan de start van de Egmond Halve Marathon. Opvallend genoeg is de atleet eigenlijk altijd goed tijdens de wedstrijd over 21,1 kilometer 'ín zijn eigen achtertuin'.

Twee keer haalde Butter het podium en Egmond aan Zee. Steevast is de atleet van Team Distance Runners uit Castricum in de top-10 terug te vinden. Alleen in 2011 (uitgestapt vanwege een blessure) en in 2015 (in training voor de marathon, 44e) gebeurde dat niet. 

Heuvels
De inmiddels 33-jarige marathonloper kent het parcours over het strand, door de duinen en de straten van Egmond aan Zee als zijn broekzak. In 2009, toen hij tweede werd, maakte hij gebruik van de kennis die de Afrikaanse lopers ontbeerden. "Het was een hele mooie editie. Ik liep toen zij-aan-zij met William Kipsang (de latere winnaar, red.). Hij wilde eigenlijk nog harder en toen zei ik tegen hem: 'William, er komen meer heuvels aan hè?', wat niet waar was, maar dat wist hij niet. Toen heeft-ie vervolgens nog een tijdje zijn benen stil gehouden. Dat was een editie waar ik heel erg goed was."

Top-10
Een podiumplek verwacht Butter zondag niet, maar hij hoop opnieuw op een plek bij de beste tien als hij terugkeert op de boulevard in Egmond aan Zee. NH Sport zendt de Egmond Halve Marathon vanaf 12.00 live uit. Het starschot bij de vrouwen valt om 12.16 uur; de mannen vertrekken dik negen minuten later.