Haarlem

Haarlemmers verdeeld over torenhoge afvalstoffenheffing: "Zit er niet op te wachten"

11 januari 2019, 17.31 uur

NH Nieuws

HAARLEM - Met 383 euro voor een meerpersoonshuishouden betalen Haarlemse gezinnen dit jaar meer voor hun vuilnis dan de inwoners van iedere willekeurige andere grote Nederlandse stad. Zet die verhoging kwaad bloed of hebben ze begrip voor de stijging? NH Nieuws vroeg enkele Haarlemmers naar hun ongezouten mening.

"Dat is minder", reageert een inwoner van de stad bedenkelijk. Toch lijkt hij niet echt verrast door de explosieve stijging van de afvalstoffenheffing. "Want alles wordt duurder, dus ja... als het moet dan moet het maar. Maar ik zit er ook niet echt op te wachten natuurlijk."

Lees ook: Afvalstoffenheffing voor Haarlemse gezinnen stijgt explosief

Een andere Haarlemmer bekent dat hij zich 'nog nooit heeft verdiept' in de manier waarop de hoogte van de afvalstoffenheffing wordt bepaald. "Als het voor minder kan, is dat fijn. Maar als het belangrijk is, en er goede dingen mee gebeuren, betaal ik er graag voor." 

Een Haarlemse heeft zich er wél in verdiept, zo blijkt als we haar vragen wat ze van de stijging van ruim 18 procent vindt. "Het is ook beleid vanuit Den Haag, dat aan ons doorberekend wordt, toch?" Ze heeft gelijk, want een deel van de verhoging van de heffing vloeit voort uit het feit dat het Rijk de belasting voor het verbranden en storten van afval met 136 procent heeft verhoogd.

Belastingverhoging doorberekend
Die kosten komen op de bordjes van de afvalverwerkers, die de betaalde belasting doorberekenen aan de gemeenten waarvoor zij werken. Veel gemeenten berekenen de lastenverzwaring op hun beurt weer door aan huishoudens, die door die Haagse belastingverhoging ongeveer een tientje per jaar meer moeten betalen.

Lees ook: Huurders Zaanstad betalen weer klein fortuin voor riool en vuilnis

Toch kan de forse stijging van de heffing in Haarlem slechts gedeeltelijk worden verklaard door de verhoging van de afvalstoffenbelasting. Gevraagd naar de reden van de rest van de stijging, legt de gemeente Haarlem tegen het Groningse onderzoeksbureau Coelo uit dat de rest van het extra geïnde geld wordt gebruikt voor investeringen in het verduurzamen van de afvalverwerking.  

Afval scheiden in hoogbouw en duo-bakken
Het rapport vermeldt niet welke investeringen dat zijn, al licht wethouder Merijn Snoek de maatregelen graag toe. "Dat is veel geld", zegt hij over de jaarlijkse heffing van 383 euro. "Maar we investeren nu veel, ook in moeilijke gebieden met hoogbouw, om de afvalscheiding omhoog te brengen. Door mensen duo-bakken aan te bieden, en door straatjes als deze aan te leggen", zegt hij terwijl naar een rijtje ondergrondse vuilcontainers wijst.

Uiteindelijk is het bedoeling dat de investeringen zichzelf terugverdienen, en dat ook Haarlemmers daar dan van gaan profiteren, benadrukt Snoek. "Het kost wat, maar als het ervoor zorgt dat we ons afval beter scheiden, kan dat ook weer voor een verlaging van de afvalstoffenheffing leiden. We moeten nu dus even door de bittere pil heen met elkaar."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!