Zaanstreek-Waterland

Petitie om MS-medicijn vergoed te krijgen: "Ik kan niet zonder die wonderpil"

11 januari 2019, 17.17 uur · Aangepast 14 januari 2019, 10.55 uur

NH Nieuws

KROMMENIE - Iets simpels als de trap oplopen is voor de meeste mensen geen probleem. Toch was het ondenkbaar voor Nanda Erken uit Krommenië, die al zeventien jaar lang MS heeft. Dankzij een speciaal medicijn gaat het sinds twee jaar weer een heel stuk beter, maar nu wordt het medicijn niet meer vergoed. Daarom is er een petitie gestart.

"Voor ik dat wonderpilletje kreeg, kon ik niets", vertelt ze. "Ik kon niet lopen, niet praten. Het leek net of ik gezopen had en dat terwijl ik geen druppel alcohol drink."

Lees ook: Ina's leven met MS: "Ik ben niet bang om dood te gaan, maar wel om het leven los te laten"

Nu het medicijn uit de basisverzekering is, moeten Nanda en andere patiënten 2.000 euro per jaar betalen. Voor velen is dat te duur, omdat ze door hun ziekte vaak niet kunnen werken. "Ik denk ook dat de kosten voor scootmobielen en thuiszorg uiteindelijk een stuk duurder zijn voor de verzekeraars dan de pil", vertelt Nanda. "Nu kan ik me namelijk gewoon zelf aankleden en wassen; zonder pil lukt dat niet."

Petitie
Om het medicijn wel te vergoeden is er een petitie gestart en die is ondertussen al bijna 42.000 keer ondertekend. Aanstaande dinsdag wordt deze in Den Haag aangeboden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!