Haarlem

Drugsgebruik onder jeu de boules-spelers? "Dieptrieste verhalen"

11 januari 2019, 17.17 uur · Aangepast 11 januari 2019, 18.27 uur

NH Nieuws / ANP
NH Nieuws / ANP

HAARLEM - De sport werd altijd geassocieerd met ouden van dagen en zonnige Franse pleintjes, maar nu ineens met het gebruik van cocaïne, ritalin en wiet. Sinds Velserbroeker Edward Vinke, Nederlands pétanque-kampioen, deze week een boekje opendeed over veelvoudig drugsgebruik binnen de sport, gaat het bij Pétanque Union Kennemerland nergens anders meer over.

Niet alleen wielrenners gebruiken doping, maar ook beoefenaars van jeu de boules zouden zich regelmatig te buiten gaan aan het gebruik van stimulerende middelen, zo viel deze week in een reportage van VICE Sports te lezen. Het interview dat Vinke aan de website gaf, is sindsdien het gesprek van de dag.

Langer dan vijf minuten naar het toilet?
Volgens Vinke loopt de spanning bij het hoogste niveau pétanquewedstrijden zó hoog op dat er naar verboden middelen wordt gegrepen. "Diep triest als dat waar is over onze sport", reageert een lid en tevens scheidsrechter van de Union in Kennemerland voor de camera van NH Nieuws.

(Artikel gaat verder onder de video)

Hij gaat verder: "Tijdens wedstrijden zie ik regelmatig mensen langer dan vijf minuten naar het toilet gaan. Ik heb me daar nooit iets bij afgevraagd, maar sinds ik dit weet, zet ik daar wel vraagtekens bij."

Drank, en af en toe wiet
Volgens voorzitter Roel Claase komt cokegebruik in Nederland eigenlijk niet voor. "Het is een sport die drijft op gezelligheid. Er wordt regelmatig wat gedronken. Sommige spelers zeggen dat ze met twee biertjes op beter gooien. Een enkele keer ruik je tijdens buiten wedstrijden wel eens de geur van wiet maar daar blijft het wel bij", aldus Claase.

Veel leden, de meesten op leeftijd, reageren verbaasd op het bericht. "Ik heb er nog nooit van gehoord en zou het heel erg treurig vinden dat ook onze prachtige sport te maken krijgt met het gebruik van doping", zegt een van hen.

Geen extra controles
Claase denkt niet dat de recente berichtgeving in Nederland zal leiden tot extra controles. "Misschien dat er tijdens internationale toernooien voortaan iets beter zal worden opgelet. Maar in Nederland verwacht ik dat niet. Daar is de sport te klein voor en zijn de kosten van controles te hoog."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!