Alkmaar

Tegenstanders bomenkap duingebied boos over vergunning: 'Kappen van bos is schande'

11 januari 2019, 15.23 uur · Aangepast 11 januari 2019, 15.57 uur

NH Nieuws

SCHOORL - Staatsbosbeheer mag beginnen met het kappen van twee bossen in het duingebied van Schoorl. De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor de kap van het Leeuwenkuilbos en het Dr, Van Steijnbos. In totaal gaat het om 20 hectare. Sommigen zijn furieus. "Ik vind het een schande dat zo'n prachtig bos gekapt wordt", aldus Aard Mors van de actiegroep 'Het Schoorlse Bos moet blijven'.

Staatsbosbeheer wil de bomen kappen om een open landschap met stuivende duinen te creëren. Als er niets gebeurt, groeien de duinen dicht en blijft er een groot dennenbos over. "We zijn ontzettend blij dat we weer een stapje verder zijn bij het creëren van een open duinlandschap en we de biodiversiteit groter kunnen maken", zegt Maarten Duinker van Staatsbosbeheer. "Op die manier kunnen bijzondere planten- en dierensoorten weer terug komen in het gebied. We wachten nu netjes alle procedures af en daarna gaan we pas aan de slag."

Grote woestenij
Als het aan Aard Mors van 'Het Schoorlse bos moet blijven' ligt, blijft alles zoals het is. Hij vindt dat er genoeg open duin is. "Natuurlijk is een open gebied ook prachig, maar het gaat ook om de balans. In Nederland hebben we bijna geen bossen en zeker niet in Noord-Holland." 

Demonstratie
Ondanks het feit dat Staatsbosbeheer nu mag kappen, geeft Mors de strijd nog niet op. Wel wordt hij zo langzamerhand moedeloos. "We zijn al 2,5 jaar bezig. We hebben een paar keer voor de rechter gestaan, maar we krijgen nog geen poot aan de grond. Onze volgende optie is toch dat we een demonstratie gaan houden om te laten zien dat we het hier niet mee eens zijn.''

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!