Haarlemmermeer

Geldnood voor Dierenhulpdienst Zwanenburg door toenemend aantal slangen

11 januari 2019, 12.49 uur · Aangepast 13 januari 2019, 11.10 uur

Google Maps / Dierenhulpdienst Nederland
Google Maps / Dierenhulpdienst Nederland

ZWANENBURG - Er komen steeds meer slangen binnen bij de Dierenhulpdienst in Zwanenburg. Daardoor is de elektriciteitsrekening van de opvang behoorlijk gestegen. Ook stapelen de medische rekeningen zich inmiddels op. "We luiden daarom de noodklok", zegt voorzitter Rob Dumont.

Het afgelopen jaar kwam er meer druk op de Dierenhulpdienst te staan, nadat een andere reptielenopvang de deuren sloot. Bovendien kwam er een groot aantal slangen binnen van een reptielenliefhebber die ernstig ziek was en niet meer voor hen kon zorgen. Maar liefst 25 slangen moesten daardoor ineens worden opgevangen. 

Lees ook: Reptielenopvang Zwanenburg slaat alarm: "Dumpen van schildpadden moet stoppen"

De problemen bij de opvang ontstaan volgens Dumont vooral omdat er steeds meer reptielen worden gedumpt. Vaak hebben de dieren daarna medische problemen waardoor er veel verzorging vereist is. En daar is een behoorlijk prijskaartje aan verbonden.

Lees ook: Reptielenopvang Zwanenburg krijgt grotere opvang

Dumont denkt dat mensen de dieren dumpen omdat ze bang zijn om zelf veel geld te moeten betalen voor de opvang. "Ze hebben al veel neergelegd voor een reptiel en willen dat daarom niet." Maar volgens hem is die aanname onterecht: mensen moeten wel een bijdrage betalen, maar mogen zelf bepalen hoeveel ze geven.

Vooral in Amsterdam
Vooral in Amsterdam worden er veel slangen worden gedumpt. Daar worden slangen steeds vaker in een doos of een terrarium gestopt en vervolgens bij het grofvuil gezet. Bovendien laten sommige diereneigenaren hun reptiel achter bij de kinderboerderij. 

Lees ook: Reptielenopvang Amsterdam in nood

Dumont denkt dat dit komt doordat de huur zo hoog is in de stad. "Mensen worden genoodzaakt om kleiner te gaan wonen en hebben daardoor geen ruimte meer voor hun slang." Het reptiel verkopen via Marktplaats is volgens hem geen optie meer: de site is inmiddels "overbezet".

'Meer dan voldoende rekeningen'
De laatste tijd komen er daarentegen weer wat minder slangen binnen en is de rust in de opvang weer een beetje wedergekeerd. Toch is de opvang niet van de problemen af. "We hadden meer dan voldoende ruimte om alle slangen op te vangen, maar daardoor hebben we nu ook meer dan voldoende rekeningen."

Naast de medische kosten kreeg de hulpdienst ook te maken met een extra energierekening van 9.000 euro. "We hebben daarom aan de bel getrokken bij de gemeente", vertelt Dumont. Mogelijk wordt deze rekening binnenkort kwijtgescholden. "Maar er liggen nog wel een paar op de stapel."

De reptielenopvang is een actie gestart om geld in te zamelen. Doneren kan hier

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!