Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Hollands Kroon hijst regenboogvlag tegen Nashville-verklaring, Schagen niet

11 januari 2019, 11.51 uur · Aangepast 11 januari 2019, 12.50 uur

Hollands Kroon heeft de regenboogvlag gehesen als protest tegen de Nashville-verkaring. De gemeente reageert op de oproep van de gemeente Weesp, om vandaag landelijke te protesteren tegen het zogeheten 'anti-homopamflet'. De gemeente Schagen heeft juist besloten om de gekleurde vlag niet te hijsen.

Wethouder Theo Groot pakt de regenboogvlag voorzichtig uit voor het gemeentehuis in Anna Paulowna. "Iedereen is vrij om zijn mening te geven, maar om dat op deze manier te benadrukken, daar zijn we niet mee eens. We moeten rekening houden met elkaar een geen mensen uitsluiten. Kleur, ras, seksuele geaardheid: iedereen is het zelfde daar gaat het om." 

Lees ook: 'Nashvilleverklaring is niet mijn verklaring'

Hollands Kroon laat de regenboogvlag in ieder geval tot het komende weekeinde wapperen. Groot: "Het is misschien een vrij simpele manier, maar we willen op deze manier aantonen dat voor ons iedereen hetzelfde is en dat we iedereen op dezelfde manier willen behandelen."

Schagen hijst de regenboogvlag niet
Het college van de gemeente Schagen heeft besloten om niet de regenboogvlag te hijsen als reactie op de Nashville-verklaring. Dat meldt onze mediapartner Schagen FM. Inmiddels hebben al meer dan 100 gemeenten en zes provincies aangegeven dat wel te gaan doen.

Lees ook: IN BEELD: Noord-Holland hijst de regenboogvlag tegen Nashville-verklaring

Politieke partij Wens4U verzocht het college om net als vele andere gemeenten een statement te maken. "Wij vinden dit een stap terug in de tijd en vinden het belangrijk dat onze gemeente duidelijk afstand neemt van de Nashville-verklaring. In onze gemeente mag iedereen zichzelf zijn", stelt Merieke Bredewold.

'Vlaggen nu niet'
Burgemeester Marjan van Kampen geeft in een reactie aan dat Schagen jaarlijks op 11 oktober, tijdens de Nationale Coming Out Day, vlagt. "Hiermee geven wij blijk dat wij achter iedereen staan die voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. Daarom vlaggen we nu niet."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws/ Jurgen van den Bos