Alkmaar

NL
V

Bultrug gespot voor de kust van Bergen

11 januari 2019, 10.23 uur · Aangepast 14 januari 2019, 13.10 uur · Foto: Jan van der Sluis

Al enkele maanden bevindt een bultrug zich in de buurt van Scheveningen. Gisteren dook er plotseling een soortgenoot van het dier op voor de kust bij Bergen. Dat is bijzonder, want er worden niet vaak twee volwassen bultruggen gespot in Nederland.

Bultruggen zijn migrerende dieren, die van het noorden naar het zuiden zwemmen. Sinds tien jaar doen ze daarbij ook steeds vaker de Noordzee aan. 

De dieren worden dus wel vaker gezien bij de Nederlandse kust, maar meestal gaat het om een enkeling. "We hebben alleen wel eens een moeder en een kalf gezien", vertelt een woordvoerder van SOS Dolfijn. Toch waren er gisteren opeens twee bultruggen aan het rondzwemmen. 

Lees ook: Zeldzame bultrug-walvis opnieuw gespot in Noordzee

De stichting weet dat zeker dankzij beeldmateriaal. "De foto's werden twintig minuten na elkaar gemaakt. En in die tijd kan een bultrug niet 60 kilometer hebben afgelegd."

In de gaten houden
De bultrug in Bergen was nog niet eerder gespot, maar het andere dier wordt al sinds oktober regelmatig gezien. Eerst in de buurt van Texel, later zakte het dier af. Op een uitstapje naar IJmuiden met de jaarwisseling na, verblijft de bultrug sindsdien in de buurt van Scheveningen. "Daar zit blijkbaar veel vis", zegt de woordvoerder. 

Lees ook: Vogelaars leggen imposante bultrug-walvis vast op camera: "Echt heel indrukwekkend"

Beide dieren worden de komende tijd in de gaten gehouden. Niet omdat ze gevaar lopen: ze vertonen nog steeds actief gedrag. "Maar soms moeten we de scheepvaart wel waarschuwen dat de bultruggen in de buurt zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!