Haarlem

Startschot voor 'excellent cameratoezicht': "Je ziet precies wie wat uitspookt"

10 januari 2019, 22.12 uur

NH Nieuws

HAARLEM - Het is een doorn in het oog van veel winkeliers en politiemensen: beelden van bewakingscamera's die vaak zo slecht zijn dat de dieven onherkenbaar blijven. Daarom start de politie met het project 'excellent cameratoezicht', dat winkeliers moet helpen bij het optimaal benutten van hun beveiligingscamera's.

Sander van der Meer is forensisch ICT-specialist bij de politie Noord-Holland en begeleidt het project. "Excellent cameratoezicht is bedoeld voor ondernemers. We kijken samen of de camera's die je op dit moment in je winkel hebt hangen geschikt zijn voor de opsporing van daders."

Stappenplan
Nu blijven daders in meer dan de helft van de gevallen nog onherkenbaar, maar daar moet het project een einde aan maken. Er worden bij het advies verschillende punten aangepakt. Zo wordt er gekeken naar de positie van de camera's en er wordt gecheckt of de resolutie van de camera's hoog genoeg is om gezichten te herkennen bij een overval. Het is aan de ondernemers zelf of zij uiteindelijk ook investeren in een nieuw camerasysteem of aanpassingen.

Lees ook: Politie en justitie willen 'excellente camerabeveiliging' bij alle ondernemers

Eind vorig jaar begon de pilot in Noord-Holland en vandaag kwam Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie speciaal naar Haarlem voor het officiële startschot. "Het is een groot succes. Wat je ziet is dat, als er sprake is van criminaliteit in de buurt van nieuwe camera's, ze een haarscherp beeld geven. Je ziet precies wie wat uitspookt."

De Action in Haarlem is ondertussen voorzien van nieuwe camera's. Komend jaar wordt het project in de rest van Nederland uitgerold. Geheel kosteloos kunnen ondernemers advies inwinnen bij het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!