Zaanstreek-Waterland

Duurzame poolreizigers terug in Nederland: "Door niks meer weg te gooien, kun je waanzinnige dingen doen"

11 januari 2019, 08.26 uur · Aangepast 11 januari 2019, 09.31 uur · Door Rachel Morssink

NH Nieuws / Rachel Morssink

ZAANSTAD - Liesbeth en Edwin ter Velde van de duurzame Solar Voyager kwamen gisteravond aan op Schiphol. Na ruim een maand afzien op de Zuidpool kwam een einde aan hun expeditie, maar de missie gaat door. "We hebben laten zien dat je op zonne-energie op Antarctica kunt reizen en daar zijn we supertrots op!"

Sneeuw, intense kou, gure wind en 24 uur per dag zon. Niet de ideale vakantie-omstandigheden, maar Edwin en Liesbeth ter Velde hadden een doel: "We wilden laten zien dat je op een duurzame manier op Antarctica kunt reizen. En dat is ons maar mooi gelukt," zegt een trotse Edwin.

Lees ook: Boten op zonne-energie racen in Purmerend

Hij bouwde de Solar Voyager helemaal zelf van gerecycled plastic. "En we gebruiken helemaal geen fossiele brandstof," vertelt Liesbeth. Ook burgemeester Hamming, die de reizigers op Schiphol verwelkomt, is onder de indruk. "Ik hoop dat het ons inspireert om Zaanstad nog verder te verduurzamen."

Lees ook: PWN start aanbesteding voor drijvend zonne-energiesysteem

Extreem weer
De weersomstandigheden waren extreem tijdens hun expeditie en ze hebben de geografische Zuidpool dan ook niet bereikt. Toch kijken ze terug op een geslaagde expeditie en gaan ze verder met hun missie in Nederland. "Als bedrijven of overheden willen verduurzamen, doen wij graag mee!"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!