Amsterdam

Zestig dagen verhuren via Airbnb nog steeds mogelijk ondanks nieuwe regels

10 januari 2019, 21.35 uur

AMSTERDAM - Sinds 1 januari mag een nog maar maximaal dertig dagen per jaar aan toeristen verhuurd worden. Maar vooralsnog doet Airbnb niet veel om de gemeente Amsterdam te helpen de nieuwe limiet te handhaven.

Op veel plekken op de verhuursite staat nog steeds de oude termijn. Zolang er geen nieuwe afspraken tussen Airbnb en de gemeente zijn gemaakt, lijkt daar ook geen verandering in te komen.

Lees ook: Zandvoortse raad verwijst nieuw 'Airbnb-beleid' terug naar de tekentafel: 'Een gedrocht!'

Vakantieverhuringen verdrievoudigd
Amsterdammers mochten hun woning eerst nog jaarlijks zestig dagen verhuren. De gemeente wil met de halvering de bedrijfsmatige verhuur van woonhuizen en overlast door toeristen verminderen. "We zien dat het aantal vakantieverhuringen in vier jaar tijd verdrievoudigd is", zet verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens van de SP. "Om daar iets tegen te doen hebben we gezegd: we moeten het aantal dagen gaan terugschroeven."

De gemeente had afspraken willen maken met Airbnb over handhaving van de nieuwe limiet, maar dat is nog niet gelukt. Wie zijn huis nu op Airbnb wil zetten, krijgt wisselende berichten van de verhuursite, zo ontdekte AT5. 

Lees ook: Airbnb'ers richten ravage aan in Amsterdams appartement: "Pannenkoeken achter de bank"

Op één pagina is de nieuwe limiet te vinden. Maar op andere pagina's staan nog steeds de oude regels. Ook is het maximaal aantal nachten dat een woning verhuurd kan worden, nog steeds begrensd op zestig.

Handhaving
Dat verbaast Ivens: "Dat klopt dan toch mooi niet. Die regel is tien dagen geleden ingegaan, dus die handhaven we nu al." De boete voor illegale verhuur kan oplopen tot 20.500 euro.