Noordkop & Texel

Milieuschade zeecontainers nog onduidelijk

10 januari 2019, 20.05 uur

Kustwacht
Kustwacht

TEXEL - De stranden op Terschelling lijken weer schoon, nadat begin dit jaar spullen waren aangespoeld uit honderden containers die van een schip waren gevallen. Het is echter nog te vroeg om vast te stellen hoe groot de schade aan natuur en milieu precies is, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

"Dat is afwachten", zei de bewindsvrouw tijdens een bezoek aan het Waddeneiland. "Op het oog is het hier weer schoon, maar er zijn natuurlijk nog een heleboel kleine stukjes piepschuim en plastic waarvan je niet weet of die door vogels opgegeten gaan worden of andere dieren."

Ook op Texel zijn stukjes piepschuim op het strand gevonden, zo meldt een eilandbewoner op Facebook.

Lees ook: Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt overboord geslagen containers

Van Nieuwenhuizen sluit niet uit dat die troep uiteindelijk in de voedselketen belandt. "Je kunt daar echt zorgen over hebben. Het enige dat we kunnen doen is proberen om alles zo snel mogelijk zo schoon mogelijk te krijgen", aldus de minister.

Ze liet zich bijpraten door onder anderen directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging en de burgemeesters Roel Sluiter van Harlingen en Ferd Crone van Leeuwarden.

Lees ook: Vissers maken zich zorgen om containers in zee: 'Eentje in je net en je bent de lul'

Op het gemeentehuis van Terschelling waren gesprekken met een torenwachter van de Brandaris en raadsleden en op het strand sprak de minister met medewerkers van Staatsbosbeheer uit het hele land.

"Belangrijk is ook om te zorgen dat we de containers die nog in zee liggen zo snel mogelijk bergen", aldus Van Nieuwenhuizen. "Zodat er niet opnieuw allerlei rotzooi in het water en op de kust terechtkomt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!