Alkmaar

Groen geteelde paprika's in Heerhugowaard: eerste glastuinbouwer op warmtenet

10 januari 2019, 19.30 uur

HVC Alkmaar
HVC Alkmaar

HEERHUGOWAARD - Als eerste glastuinbouwer is het bedrijf van paprikakweker Marcel Numan vanmiddag aangesloten op het warmtenet van afvalverwerker HVC in Alkmaar. Zijn rode paprika's worden daar nu groen geteeld.

Paprikakweker Marcel Numan zit met zijn bedrijf in het Alton tuinbouwgebied van Heerhugowaard. De afgelopen maanden rolde het warmtenet van HVC steeds verder die zijn kant op. Vandaag werd zijn kwekerij dan eindelijk aangesloten op het net, in bijzijn van gedeputeerde Jaap Bond.

Lees ook: Alkmaars warmtenet steeds verder uitgerold: "Straks rode paprika's groen geteeld"

Het warmtenet van afvalverwerker HVC is sinds vorig jaar volledig groen. De warmte komt vrij bij de verbranding van biomassa bij de Huisvuilcentrale in de Boekelermeer. "Je moet het zien als een grote cv-ketel", vertelde Robert Crabbendam van HVC Warmte eerder.

NH Nieuws ging eerder langs bij de paprikakweker:

Kringloopje
"Water wordt hier verwarmd en via dikke buizen vervoerd naar bedrijven en woningen. De klanten gebruiken de warmte en daarna komt het water afgekoeld weer bij ons terug en wordt weer verwarmd. Het is een kringloopje." 

Paprikakweker Numan is sinds vandaag van het gas los. Het duurzame warmtenet zorgt voor minder energieverbruik en het terugdringen van de uitstoot van CO2. In 2002 begon HVC met de aanleg ervan in de regio Alkmaar. De komende tijd wordt het warmtenet nog verder uitgebreid.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!