Ga naar Content

Caroline wint met wasbare luiers award voor duurzaam ondernemen

Het wassen van luiers en maandverband klinkt misschien raar, maar voor de Zwaagdijkse Caroline Beelen is het dagelijkse kost. Zij won deze week met haar bedrijf de Award Duurzaam Ondernemen van de gemeente Medemblik. "Met wasbare luiers bespaar je een ton aan afval per kind."

"Met wasbare luiers bespaar je zo'n 22 kilo vuilnis per maand", aldus Caroline. "Je gooit geen plastic weg, de CO2 uitstoot is minder en je bespaart zelfs water in vergelijking met de productie van een wegwerpluier."

Daarnaast is het beter voor haar kinderen, wat de grootste reden is voor de start van haar bedrijf BambooBaby. De luiers verminderen huidproblemen en allergische reacties: "Want er zit geen chemische rommel in." Ook zorgen de vrolijke printjes voor leven in de brouwerij en maken ze de moeders blij, vertelt de onderneemster. 

Vies en ouderwets?
Er worden vieze gezichten getrokken als Caroline over haar product vertelt, dus is er persoonlijke begeleiding nodig als ze bij bedrijven of particulieren langsgaat. "Mensen denken dat er volledige drollen door de wasmachine spoelen, maar daar is een handige oplossing voor bedacht."

Middels een inlegpapier, dat biologisch afbreekbaar is, worden de drollen opgenomen en komen de luiers schoon uit de machine. Voor velen heerst er toch een taboe op het wassen: "Mensen vinden het ouderwets of vies. Het idee dat er poep geschraapt moet worden of luiers voorgespoeld, dat is allang niet meer zo!".

Ook wasbaar: tampons en maandverband
Naast de wasbare luiers, heeft Caroline ook wasbaar maandverband, tampons en menstruatiecups. "Een menstruatiecup bijvoorbeeld, kan net zolang mee als 10.000 tampons. Dat scheelt nogal een hoop afval!"

Dat ze de award zou winnen, had de onderneemster niet verwacht: "Het is bevestiging dat ik de goede kant op ga en niet alleen maar wordt gezien als die 'groene' moeder." 

In Nederland gebruikt ongeveer 2 procent aan huishoudens met kinderen wasbare luiers. Caroline: "Dat is nog veel te weinig. Uiteindelijk moeten we helemaal van de wegwerpluier af." Inmiddels kan Caroline haar week zodanig vullen dat zij haar baan heeft opgezegd. Haar ultieme droom is dat de luiers in elke stad verkocht worden.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Chantal Bos