Whatsapp

Noordkop & Texel

Jonge Boeren aan het Roer: "Niet alleen met je handen in de prut"

12 januari 2019, 08.54 uur · Aangepast 22 januari 2019, 12.39 uur

De gemeente Hollands Kroon zet zich neer als Agrarische Hoofdstad van Nederland. In de serie Jonge Boeren aan het Roer, spreken we jonge agrariërs die op het punt staan om het bedrijf van hun ouders over te nemen of die net gestart zijn. Vandaag ontmoeten we Simon Wilms die over een jaar of twee het akkerbouwbedrijf van zijn ouders wil gaan runnen.

"Het vak is op meerdere manieren mooi", zegt de 32-jarige Wilms bij de boerderij in de Oospolder bij Anna Paulowna, "Je hebt vrijheid. Ruimte om te ondernemen. Er komen heel wat facetten bij kijken. Dus je bent niet alleen maar boer, je zit niet alleen maar met je handen in de prut. Er is ook heel veel kantoorwerk."

Lees ook: Noord-Holland helpt jonge boeren met duurzaam investeren

Het belang van goede opvolging blijkt ook door het besluit van het kabinet deze week om jonge boeren financieel bij te staan. 'Om de voedselproductie ook in de toekomst te garanderen' komt er geld vrij waardoor kredietverstrekkers makkelijker ondersteuning kunnen bieden. Ook wordt er geld vrijgemaakt om de jongeren te leren hoe zo'n overname gaat. 

Generatie op generatie
De druk op de jongeren ligt nu hoger, denk Simon's vader Henk Wilms: "Je had in mijn tijd minder rekening te houden met externe factoren. Er komt nu zoveel bij kijken zoals certificering, eisen waar je aan moet voldoen, milieu. En de laatste jaren komt de duurzaamheid er bij natuurlijk."

"Het is denk ik altijd spannend als je de ene generatie het van de ander over gaat nemen", zegt Simon daarover. "Er komt heel veel bij kijken. Ik ben de vierde generatie boer hier. Het is prachtig dat mijn vader en opa zo'n mooi bedrijf hebben opgebouwd en dat ik daar straks weer verder mee kan."

Vertrouwen in de toekomst
In al die jaren dat zijn familie boert is er een hoop verandert. De overheid, regelgeving en een kritische consument kijken steeds over de schouder mee. Simon ziet dat gebeuren, maar ziet heel veel kansen voor de toekomst. "De vraag naar hoogwaardig, veilig voedsel stijgt nog steeds. Ik ben al heel wat jaren actief. En ik heb er voor gestudeerd en heel veel van mijn vader meegekregen. Dus dat het goed komt? Daar heb ik alle vertrouwen in."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH/Matthijs Gemmink
NH/Matthijs Gemmink
Whatsapp