Ga naar Content
Sport

Alkmaarse Nycke Groot stopt als handbalinternational

10 januari 2019, 11.22 uur · Aangepast 10 januari 2019, 11.47 uur
Door: · Foto: ANP/Robin Utrecht

Handbalster Nycke Groot (30) heeft besloten te stoppen als international van Oranje. De Alkmaarse opbouwspeelster wil op die manier haarzelf en haar lichaam meer rust geven, zodat ze haar clubcarrière kan verlengen.

"Het handballen in de Champions League, de Hongaarse competitie en met het Nederlands team is uiteindelijk te veel", licht Groot haar besluit toe. "Ik wil graag alles met honderd procent doen, maar daar heb ik nu de energie niet voor. Ik heb lang lopen wikken en wegen om tot dit besluit te komen. Handbal is mijn passie. Ik heb er zo hard voor gewerkt, maar alles kost op dit moment veel energie en ik krijg er te weinig voor terug."

De Noord-Hollandse maakte eind 2004 haar debuut voor de Nederlandse ploeg en kwam uiteindelijk tot liefst 141 interlands. In die duels was ze 439 keer trefzeker. "Ik heb een onwijs gave tijd gehad bij het Nederlands team en zo zal ik er ook altijd op terugkijken", aldus Groot. "Ik ben trots op wat we bereikt hebben. We zijn zo sterk geweest als team. Ik ben trots dat ik daar deel van heb mogen uitmaken."

Clubverband
In clubverband gaat de Alkmaarse nog wel even door. Momenteel staat ze bij het Hongaarse Győri onder contract. "Ik vind het leuk om te handballen. Ik hoop dat ik mijn carrière met jaren kan verlengen door rust en tijd te nemen voor mezelf. Ik wil op een goeie manier een paar jaar door en het goed kunnen afsluiten."

Prijzenkast
Uiteindelijk speelde Groot haar laatste duel met Oranje op 16 december van het afgelopen jaar. Toen veroverde ze met haar land de bronzen medaille op het Europees kampioenschap in Frankrijk. Eerder won ze al zilver met het Nederlands team op het EK van 2016 en werd ze tweede en derde op de wereldkampioenschappen van respectievelijk 2015 en 2017.