Whatsapp

IJmond

Pulsvissers in zwaar weer: "Verbod doorvoeren betekent voor velen faillissement"

9 januari 2019, 19.00 uur · Aangepast 9 januari 2019, 19.17 uur

Het zijn onzekere maanden voor pulsvissers in Noord-Holland. Want als het Europees Parlement besluit een totaalverbod door te voeren voor deze Hollandse vinding, dan betekent dat een financiële strop voor vele vissers. "Voor heel wat bedrijven zal dat het faillissement betekenen."

Het zijn de woorden van schipper Tiemen Korf, vlak voordat hij vanuit IJmuiden vertrekt richting Noordzee. Zijn kotter, is net als 83 andere vissersschepen in Nederland, uitgerust met de pulstechniek. Een Nederlandse vinding waarbij vissen, zoals schol en tong, door stroomstootjes worden opgeschrikt. Voorts worden de vissen in het net geschept. Een methode die volgens een meerderheid in het Europees Parlement gezien wordt als schadelijk voor het milieu.

Lees ook: Europees protest tegen pulsvissen in haven IJmuiden

Visser op de SC-25, Albert Romkes, schudt zijn hoofd. "Ik hoop dat ze hun verstand gaan gebruiken", vertelt hij voor de camera van NH Nieuws, die zijn hoop vestigt op de inzet van de minister om het tij te keren. De pulstechniek zou volgens Romkes namelijk veel minder slecht voor het milieu zijn dan teruggrijpen naar het gebruik van 'ouderwetse' netten. Het voordeel voor de vissers vertaalt zich nu in de helft minder verbruik van gasolie, minder uitstoot, en minder bodemberoering.

Gevolgen
Hij wordt aangevuld door zijn schipper, Korf. "Ik lig hier wakker van. Als ze dit gaan verbieden dan zijn de gevolgen enorm. Daar maak ik me zorgen over; niet eens zozeer voor mezelf maar vooral voor de volgende generaties. Pulsvissen was zes jaar geleden voor vele vissers, vanwege de hoge olieprijs, een laatste strohalm. Er zijn toen investeringen gedaan tot wel 700.000 euro."

Vervolg
Volgens een woordvoerder van VisNed, de belangenvereniging in Nederland voor kotters, worden de gesprekken rond 16 januari over een 'compromis' hervat. De hoop ligt nu bij de minister die het verschil zou kunnen maken. "Anders is het klaar", aldus Korf.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
ANP
Whatsapp